Figyelmeztetés jött az EU-tól az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg embert érint

Figyelmeztetés jött az EU-tól az orosz-ukrán háború miatt: ez rengeteg embert érint

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság figyelmeztetése szerint Oroszország szándékosan veszi célba és semmisíti meg az élelmiszerkészleteket, valamint a raktárhelyeket Ukrajnában. Habár az Európai Unió többnyire önellátó, és az élelmezés nincs veszélyben, arra fel kell készülni, hogy Ukrajna inváziója és a globális nyersanyagár-robbanás még inkább felfelé hajtja majd az árakat. Mindezek miatt több millió embert fenyeget súlyos éhinség, ezért a Bizottság felszólítja az EU-t, hogy még több búzát termeljen és exportáljon a szegényebb országokban.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egyre aggasztóbb az élelmiszer-biztonság kérdése Ukrajnában, ráadásul úgy tűnik, hogy Oroszország szándékosan veszi célba, és semmisíti meg az élelmiszerkészleteket, valamint a raktárhelyeket Ukrajnában

 - figyelmeztet az Európai Bizottság. Kiemelték, az unió az élelmezés szempontjából nincs közvetlen veszélyben, hiszen többnyire önellátó, és idén várhatóan több búzát is exportál majd, mint tavaly. A Bizottság szakértői hozzátették azonban, hogy Ukrajna inváziója és a globális nyersanyagár-robbanás még inkább megemeli majd az árakat, aminek következtében további 8-13 millió embert fenyegethet súlyos éhinség. Emiatt a Bizottság felszólítja az EU-t, hogy még több búzát termeljen és exportáljon, valamint fokozza az élelmiszersegélyek mennyiségét a szegény országokba.

Brüsszel állítása szerint igyekeznek együttműködni az ukrán hatóságokkal annak érdekében, hogy a vetőmagok, a gázolaj, a növényvédő szerek és műtrágyák, valamint biztosítsák a betakarított termény szállítását és tárolását. Kijev szerint azonban még mindig nem kaptak elég támogatást, ezért jelenleg arra várnak, hogy a Bizottság jobban koordinálja a fent említett erőfeszítéseit.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?