Itt a figyelmeztetés: éhínség fenyegeti az egész világot Oroszország miatt

Itt a figyelmeztetés: éhínség fenyegeti az egész világot Oroszország miatt

MTI
Oroszország akadályozza az ukrán gabonaexportot és visszafogja saját exportját, ami miatt éhínség fenyegeti az egész világot - írta szombaton Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos fenyegetések és az Oroszországgal a Moszkvát sújtó szankciók kapcsán folytatott nyilatkozatháború szerepel az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásának napirendjén.

Készek vagyunk együttműködni az ENSZ-szel, hogy megakadályozzuk a szankcióknak a világ élelmiszerbiztonságára gyakorolt minden kedvezőtlen hatását

 - írta a spanyol diplomata a hivatalos blogjában közzétett cikkben.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Az európai diplomácia vezetője bírálta Oroszország tudatos politikai döntését, amellyel fegyverként használja a gabonaexportot bárkivel szemben, aki ellenzi az Ukrajna elleni agresszióját.

Oroszország háborús övezetté változtatta a Fekete-tengert, megakadályozza az ukrajnai gabona- és műtrágyaszállítmányok elindítását (.) valamint kvótákat és adókat alkalmaz a saját gabonaexportjával kapcsolatban. Az Európai Unió által elfogadott büntetőintézkedések nem tiltják Oroszország számára a mezőgazdasági termékek és a vetőmagok exportját, illetve vásárlását, azzal a feltétellel, hogy a szankciók által sújtott személyek ne vegyenek részt a transzakciókban

 - hangsúlyozta Borrell. Az uniós diplomata elismerte, tudatában vannak annak, hogy nyilatkozatháború folyik a szankciók kérdése körül.

Létfontosságú, hogy lehetővé tegyék az ukrán export hajókon történő szállítását. Szorosan együttműködünk az ENSZ-szel, és reméljük, hogy a közeli napokban megoldást találunk. Enélkül élelmiszerkatasztrófa következne be

 - figyelmeztetett Borrell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03