Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország szándékosan lassítja a gabonaexportot, aláásva ezzel az ENSZ és Törökország közvetítésével létrehozott megállapodást, valamint hozzájárulva a globális élelmiszerárak további növekedéséhez. Ha bebizonyosodik, hogy ez valóban így van, azt nagyon sokan nem fogják díjazni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ukrán elnök korábban elmondta, hogy mostanra mintegy 150 hajó vár arra, hogy teljesíteni tudja a szerződését az ukrán búza, kukorica, napraforgóolaj és más termékek szállítására. Volodimir Zelenszkij szerint ezt a sort Oroszország mesterségesen hozta létre, szándékos késéseket okozva a hajók várakoztatásával. Mindez az ukrán élelmiszerexport lelassulását hozta magával, így háromillió tonna mezőgazdasági terménnyel kevesebb jutott el a világpiacra - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az ukrán elnök szerint Oroszország az idei év első felére jellemző élelmiszerválságot kíván okozni ezzel a magatartással. A megállapodást felügyelő ENSZ-szervezet szóvivője, Ismini Palla megerősítette, hogy mintegy 150 hajó vár arra, hogy tovább tudjon haladni, és a késések valóban zavarhatják az áruk áramlását. Azt ugyanakkor nem kommentálta, hogy mi az oka a várakozásoknak.

A júliusban megkötött egyezményt a következő hónapban kell újratárgyalni, miközben Vlagyimir Putyin már tett célzásokat arra, hogy nem biztos, hogy azt meghosszabbítaná. A megállapodás értelmében az ukrán kikötőkbe érkező hajókat ukrán pilóták navigálják keresztül az aknamezőkön, majd az orosz flotta hajói szabad utat engednek számukra Törökországig, ahol a résztvevő felek embereit magukban foglaló csapatok vizsgálják azokat meg, mielőtt útnak indulnának végső céljuk felé. Visszafelé a hajókat megvizsgálják, fegyverszállítmányok után is kutatva - írta a The New York Times.

Az ENSZ az egyezséget sikerként könyvelte el, a szervezet főtitkára António Guterres szerint a szállítmányok segítettek lejjebb tornázni a globális élelmiszerárakat és megelőzni a globális éhínséget. Október 19-ig mintegy 8,8 millió tonna gabonát exportáltak az alku eredményeként, amelynek közel 20%-a fejlődő országokba távozott. Ugyanakkor ez 1,3 millió tonnával kevesebb a 2021-es értéknél egy csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint.

Mindez arra is rámutat, hogy a megállapodást követően az élelmiszerek világpiaci ára esésnek indult, ám az utóbbi napokban ez visszájára fordult az alku jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt. Oroszország a november végén véget érő egyezség meghosszabbításáért cserébe azt várja a nyugati országoktól, hogy segítsék az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacra jutását. Az ENSZ egyik javaslata szerint az ukrán kikötőkből is mehetne a műtrágya kivitele. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban biztosította az orosz élelmiszer és műtrágya kereskedelmében részt vevő cégek, illetve bankok mentességét a szankciók alól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13