2023. szeptember 23. szombat Tekla
Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország szándékosan lassítja a gabonaexportot, aláásva ezzel az ENSZ és Törökország közvetítésével létrehozott megállapodást, valamint hozzájárulva a globális élelmiszerárak további növekedéséhez. Ha bebizonyosodik, hogy ez valóban így van, azt nagyon sokan nem fogják díjazni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ukrán elnök korábban elmondta, hogy mostanra mintegy 150 hajó vár arra, hogy teljesíteni tudja a szerződését az ukrán búza, kukorica, napraforgóolaj és más termékek szállítására. Volodimir Zelenszkij szerint ezt a sort Oroszország mesterségesen hozta létre, szándékos késéseket okozva a hajók várakoztatásával. Mindez az ukrán élelmiszerexport lelassulását hozta magával, így háromillió tonna mezőgazdasági terménnyel kevesebb jutott el a világpiacra - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az ukrán elnök szerint Oroszország az idei év első felére jellemző élelmiszerválságot kíván okozni ezzel a magatartással. A megállapodást felügyelő ENSZ-szervezet szóvivője, Ismini Palla megerősítette, hogy mintegy 150 hajó vár arra, hogy tovább tudjon haladni, és a késések valóban zavarhatják az áruk áramlását. Azt ugyanakkor nem kommentálta, hogy mi az oka a várakozásoknak.

A júliusban megkötött egyezményt a következő hónapban kell újratárgyalni, miközben Vlagyimir Putyin már tett célzásokat arra, hogy nem biztos, hogy azt meghosszabbítaná. A megállapodás értelmében az ukrán kikötőkbe érkező hajókat ukrán pilóták navigálják keresztül az aknamezőkön, majd az orosz flotta hajói szabad utat engednek számukra Törökországig, ahol a résztvevő felek embereit magukban foglaló csapatok vizsgálják azokat meg, mielőtt útnak indulnának végső céljuk felé. Visszafelé a hajókat megvizsgálják, fegyverszállítmányok után is kutatva - írta a The New York Times.

Az ENSZ az egyezséget sikerként könyvelte el, a szervezet főtitkára António Guterres szerint a szállítmányok segítettek lejjebb tornázni a globális élelmiszerárakat és megelőzni a globális éhínséget. Október 19-ig mintegy 8,8 millió tonna gabonát exportáltak az alku eredményeként, amelynek közel 20%-a fejlődő országokba távozott. Ugyanakkor ez 1,3 millió tonnával kevesebb a 2021-es értéknél egy csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint.

Mindez arra is rámutat, hogy a megállapodást követően az élelmiszerek világpiaci ára esésnek indult, ám az utóbbi napokban ez visszájára fordult az alku jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt. Oroszország a november végén véget érő egyezség meghosszabbításáért cserébe azt várja a nyugati országoktól, hogy segítsék az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacra jutását. Az ENSZ egyik javaslata szerint az ukrán kikötőkből is mehetne a műtrágya kivitele. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban biztosította az orosz élelmiszer és műtrágya kereskedelmében részt vevő cégek, illetve bankok mentességét a szankciók alól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?