Ömlik ki a gabona Ukrajnából: ki nem találnád, hova viszik a kincset érő termést

Ömlik ki a gabona Ukrajnából: ki nem találnád, hova viszik a kincset érő termést

agrarszektor.hu
Hétfőn két újabb kukoricát és szójababot szállító hajó indult el ukrán fekete-tengeri kikötőkből - közölte a török védelmi minisztérium. A vasárnap Ukrajnából útnak indult négy hajó várhatóan hétfő este fog lehorgonyozni Isztambul kikötőjében.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A török védelmi minisztérium közlése szerint a Juzsnijból induló Sacura 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba, míg a Csornomorszkból induló Arizona 48 458 tonna kukoricát visz a dél-törökországi Iszkenderunba - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján. A vasárnap Ukrajnából indult négy hajó pedig várhatóan hétfő este fog lehorgonyozni Isztambul közelében, de ezeket kedden még ellenőrizni fogják.

A Razoni, amely az elsőként induló hajó volt, a tervek szerint vasárnap érkezett volna Libanonba, de jelenleg Törökország déli partjainál horgonyoz a Refinitiv hajókövető adatai szerint. Az ukrán infrastrukturális minisztérium vasárnap közölte, hogy a Fulmar S, az első külföldi zászló alatt közlekedő szállító hajó, amely a konfliktus kitörése óta elérte a fekete-tengeri Csornomorszk kikötőjét, készen áll a berakodásra. Egy másik Ukrajnába tartó hajót, az Osprey S-t vasárnap Isztambulban ellenőrizték, és hétfő reggel már közeledett Ukrajna felé - derült ki ugyancsak a Refinitiv adataiból.

Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter elmondta, hogy Ukrajna hamarosan gabonát is elkezd exportálni a fekete-tengeri Pivdennyi kikötőjéből. Ez lehetővé tenné, hogy összesen legalább 3 millió tonna árut küldjenek ki havonta az országból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?