Borsmenta

A borsmenta az egyik legfontosabb és legismertebb illóolaj-tartalmú növényünk. Termesztésének hazánkban is jelentős múltja van. Érdemes a saját kertünkben is termeszteni.

Évezredek óta ismert gyógynövény a menta. Az ókori népek már termesztették kertjeikben, és nagyon változatos módon használták fel erős illatú gyógyanyagait: frissen eszegették, koszorúba kötötték hűsítő hatásáért, megszárítva, porrá törve ivóvizet fertőtlenítettek vele, olajban főzték és illatos kenőcsöket készítettek belőle – a menta egy egész házipatikát pótolt. A számtalan mentafaj közül elsőként a csombormentát (Mentha pulegium) említik a régi források. A ma legismertebb menta, a borsmenta vagy borsosmenta, fajhibrid: a Mentha aquatica és a Mentha spicata keresztezésével jött létre. Alig több, mint 300 éves, a 17. század végén írták le Angliában, s a 18. században kezdődött meg nagy területeken való termesztése.

Termesztés és ápolás

A legjobban mély termőrétegű, humuszban gazdag, 6.0-7.5 pH-jú talajon fejlődik. Vízigénye magas. Agresszív növekedésű, ezért gyorsan kivadulhat. A hajtás a szárcsomóknál könnyen legyökerezik, és új hatást hoz. Rizómáiról is új hajtások erednek. Ezért kiskertbe inkább dézsás növényként tartsuk. Például használhatunk olyan edényt, melynek alját el tudjuk távolítani, így növényünk közvetlenül a kert talajába tud gyökerezni. Így is egy darabig megfékezhetjük elszaporodását. Vegetatív úton könnyen szaporítható. A szárdarabokat kora tavasszal ültessük el. Miután vonzza a rovarokat, ültessük gyümölcsfák közelébe.

Dézsás növényként ültessük mély, vízelvezető nyílással ellátott edénybe, hiszen gyors növekedésű, és helyre szüksége van. Jól öntözzük be, tegyük fényre. Ha szobában tartjuk, helyezzük az ablak közelébe. Hajtásról is gyökereztethetjük. A hajtás legyen erős, de nem szükséges, hogy sokleveles legyen. Tegyünk vízbe több hajtást. Minél mélyebben ér a vízbe, annál több gyökeret ereszt. Kb. egy hét elteltével megjelennek a fehér gyökerek. Addig hagyjuk vízben, amíg nem fejleszt oldalgyökeret is. Ha fogy a víz, pótoljuk vissza. Ha a gyökerek már megerősödtek, ültessünk minden hajtást külön edénybe. Évente ültessük át. Ha már túl nagyra nőtt, átültetéskor vágjuk szét két-három részre.

Betegségek és kártevők

A borsmenta legveszélyesebb károsítója a mentarozsda (Puccinia menthae), mely rendszeresen súlyos károkat okoz. A rozsdagomba által károsított levelek lehullanak, és a növények felkopaszodnak. Az így károsodott levelek illóolaj-tartalma csökken és minősége rossz. A mentarozsda fellépésének megelőzésére, a fertőzés csökkentése érdekében a menta-telepek fontos őszi munkája a leszántás. A leszántást maximum 15-20 cm mélyre végezzük október második felében, de legkésőbb november közepéig. Az alászántás után gyűrűshengerezzünk. A mentarozsda ellen vegyszeresen is védekezni kell.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.