Közönséges strucc

A strucc a legnagyobb testű ma is élő madárfaj. Röpképtelen, az egyetlen madár, amelynek két ujja van. 4 méteres lépéseivel 64 km/h sebességre is fel tud gyorsulni. 

A közönséges strucc elterjedése

A XX. század közepéig a strucc nemcsak Afrikában, hanem az Arab-félszigeten és Délnyugat-Ázsia más területein is élt. Az intenzív vadászat révén azonban pár évtized alatt eltűnt Ázsiából és Észak-Afrikából. Napjainkban inkább a nyílt területeken található meg Afrika szavannai területein, a Szahara déli részén, Kelet-Afrikában, Namíbiában és a Kalahári-sivatagban honos.  Ausztráliában a tenyésztett struccok már elvadult populációkat alakítottak ki. A struccot több kontinenses tenyésztik telepeken, néhány ilyen telep már Magyarországon is van.

A strucc megjelenése

A közönséges strucc (Struthio camelus) a madarak osztályának struccalakúak rendjébe, ezen belül a struccfélék családjába tartozó Struthio nem két élő faja közül az egyik. A közönséges strucc a legnagyobb testű ma is élő madárfaj. A kakas 210-275 centiméter magasra nő meg; teste nagyjából 2 m hosszú, a tömege 100-156 kilogramm. A kisebb tojó 175-190 centiméteres magasságú és 90-110 kilogramm tömegű. A strucc röpképtelen madár, viszont hatalmas, 4 méteres lépéseivel 64 km/h sebességre is fel tud gyorsulni. Az egyetlen madár, amelynek két ujja van. Az ujjak végén tompa karmokat visel, erős rúgása az oroszlánra is veszélyes. Feje és nyaka csupasz. Szeme a legnagyobbak közé tartozik a szárazföldi állatok körében. Nem tartozik az intelligensebb madarak közé, bár ilyen testi fölénnyel nincs is szüksége a ravaszságra. Veszély esetén sokszor lelapul a földre, amely alapja lehet az ősrégi mendemondának, hogy homokba dugja ilyenkor a fejét. Csökevényes szárnyai a járásban, futásban nem segítik, csak a kakas szárnyát díszítő fénylő fehér dísztollaknak van szerepük a násztáncban. A kakas további ötven, ugyancsak fehér dísztollat a farka fölött hord. A nőstény szürkésbarna, piszkosfehér szárny- és farktollakkal. Csőre szarusárga, nyaka vörös, combja hússzínű – a strucc az egyetlen olyan futómadár, amelynek csupasz a combja. Egy-egy krémszínű vagy fehér tojásának tömege eléri az 1,5 kilogrammot (ez a tyúktojás tömegének huszonötszöröse). A tojás héja olyan vastag, hogy feltöréséhez a fiókának különleges nyakizomra van szüksége.

A strucc életmódja és táplálkozása

A strucc a nyílt, belátható, füves szavannák, félsivatagok lakója. A száraz környezetből adódóan a szomjúságot jól viseli, a vízszükségletét a táplálék víztartalma hosszú ideig fedezi. Egy kakasból és több tojóból álló csapatban keresgéli magokból, fűből, növényi részekből és kisebb állatokból álló táplálékát. Az emésztés elősegítése érdekében különböző tárgyakat, köveket nyel le. A jobb táplálék reményében vándorol; eközben gyakran csatlakozik a különféle antilop-, illetve zebracsordákhoz, hogy felkapkodja a legelő jószágok által felzavart rovarokat, hüllőket, kis rágcsálókat. A közönséges strucc elsősorban növényevő, főleg hajtásokat, terméseket, virágokat és magokat eszik, de kisebb gerinceseket és ízeltlábúakat is elfogyaszt. A társulás a növényevőknek is előnyös, mert a jó szemű, magasra emelt fejű struccok hamarabb veszik észre a közelítő ragadozókat. Természetes élőhelyén több mint 40 évig él, állatkertekben akár 50 évig is.

Szaporodása

A struccok táplálékszegény területeken monogámok, míg máshol komplex szaporodási rendszerekben élnek, amelynek alapegysége egy hímből és több nőstényből áll. A kakasok látványosan küzdenek egymással, majd udvarolnak a tojóknak. A strucc udvarlási szertartása a dürgés. Látványos násztáncához a kakas felfújja csaknem teljesen csupasz nyakát, és dörgő hangon morog. Lépegetés közben hevesen csapkod szárnyával úgy, hogy a dísztollak szinte fehér gyűrűt vonnak fekete teste köré. A kakas 3-4, a tojó 2 éves korában válik ivaréretté. A kakas köves vagy homokos magaslaton, gyakran bokor mellé vagy alá kaparja fészkét, amelynek átmérője a 3 métert is elérheti. Egy fészekbe több tojó is rak le tojást, és azokon felváltva kotlanak: nappal a domináns tojó, éjjel a hím: nappal a barna tollú nőstény olvad jobban környezetébe, éjszaka a fekete kakas szinte láthatatlan.  A szülők negyven napig kotlanak. A kb. 30 cm magas fiókák fészekhagyók, kikelésük után röviddel már együtt szaladnak szüleikkel, akik 4-5 hónapig gondozzák utódaikat. Ez alatt a fiatalok testmagassága eléri az 1,5 m-t.

Felhasználása

A 18. században a struccot a tolláért vadászták, ezáltal kis híján kiirtották, majd a 19. század közepétől elterjedt a struccok háziasítása, ami megmentette őket. Napjainkban már nincs akkora kereslet a strucctoll iránt. Ma elsősorban húsáért tenyésztik, de a strucctojás is keresett élelmi cikk. Dél-Afrikában régóta, Európában pár évtizede tenyésztik struccfarmon őket.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!