Komoly lépésre készül Ukrajna: ez egész Európára hatással lehet

Komoly lépésre készül Ukrajna: ez egész Európára hatással lehet

agrarszektor.hu
Több millió tonna gabonát halmozott fel Ukrajna március végéig, a mezőgazdasági miniszter-helyettes, Taarasz Viszockij szerint 13 millió tonna kukorica és 3,8 millió tonna búza áll a silókban. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az oroszok teljesen lezárták a Fekete-tengert, így az ukrán áru nem tud kijutni az országból. Ugyanakkor az ukrán kormány közölte, szeretnék felfüggeszteni a korábbi korlátozásokat, és újra lehetővé tenni a kukorica és a napraforgóolaj szabad exportját Ukrajnából.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Tarasz Viszockij mezőgazdasági miniszter-helyettes tájékoztatása szerint mintegy 400 hektáron már elvetették a különböző tavaszi növényeket az ukrán gazdák - írja a Reuters. Hozzátette, az üzemanyaghiány nem befolyásolta a vetést. Ahogy azt az Agrárszektor megírta, korábban az ukrán mezőgazdasági tisztviselők azt mondták, hogy a tavaszi növények vetésterülete 2022-ben több mint a felére, körülbelül 7 millió hektárra csökkenhet a tavalyihoz képest, szemben a háború előtt várt 15 millió hektárral. Kiemelték, szerintük a gazdálkodóknak csökkenteniük kellene a napraforgóval és a kukoricával bevetett területet, és növelni a például borsóval, árpával és a zabbal bevetetteket.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az állatállományra vonatkozó exportját, emellett különböző engedélyekhez kötik a búza kivitelét. Ugyanakkor a kormány közölte, szeretnék újra engedélyezni a kukorica és a napraforgóolaj szabad exportját Ukrajnából. Ennek az lehet az oka, hogy Taarasz Viszockij szerint március végéig 13 millió tonna kukorica és 3,8 millió tonna búza halmozódott fel a ukrán silókban. 

Mikola Szolszkij Ukrajna új mezőgazdasági minisztere a múlt héten elmondta, az exportra szánt ukrán gabonakészletek 7,5 milliárd dollárt tesznek ki, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora ennek a készletnek a mennyisége. Hangsúlyozta, ha az orosz-ukrán háborús helyzet nem változik, biztosan tovább fognak emelkedni a globális élelmiszerárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47