Komoly lépésre készül Ukrajna: ez egész Európára hatással lehet

agrarszektor.hu
Több millió tonna gabonát halmozott fel Ukrajna március végéig, a mezőgazdasági miniszter-helyettes, Taarasz Viszockij szerint 13 millió tonna kukorica és 3,8 millió tonna búza áll a silókban. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az oroszok teljesen lezárták a Fekete-tengert, így az ukrán áru nem tud kijutni az országból. Ugyanakkor az ukrán kormány közölte, szeretnék felfüggeszteni a korábbi korlátozásokat, és újra lehetővé tenni a kukorica és a napraforgóolaj szabad exportját Ukrajnából.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Tarasz Viszockij mezőgazdasági miniszter-helyettes tájékoztatása szerint mintegy 400 hektáron már elvetették a különböző tavaszi növényeket az ukrán gazdák - írja a Reuters. Hozzátette, az üzemanyaghiány nem befolyásolta a vetést. Ahogy azt az Agrárszektor megírta, korábban az ukrán mezőgazdasági tisztviselők azt mondták, hogy a tavaszi növények vetésterülete 2022-ben több mint a felére, körülbelül 7 millió hektárra csökkenhet a tavalyihoz képest, szemben a háború előtt várt 15 millió hektárral. Kiemelték, szerintük a gazdálkodóknak csökkenteniük kellene a napraforgóval és a kukoricával bevetett területet, és növelni a például borsóval, árpával és a zabbal bevetetteket.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az állatállományra vonatkozó exportját, emellett különböző engedélyekhez kötik a búza kivitelét. Ugyanakkor a kormány közölte, szeretnék újra engedélyezni a kukorica és a napraforgóolaj szabad exportját Ukrajnából. Ennek az lehet az oka, hogy Taarasz Viszockij szerint március végéig 13 millió tonna kukorica és 3,8 millió tonna búza halmozódott fel a ukrán silókban. 

Mikola Szolszkij Ukrajna új mezőgazdasági minisztere a múlt héten elmondta, az exportra szánt ukrán gabonakészletek 7,5 milliárd dollárt tesznek ki, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora ennek a készletnek a mennyisége. Hangsúlyozta, ha az orosz-ukrán háborús helyzet nem változik, biztosan tovább fognak emelkedni a globális élelmiszerárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?