Tarolnak ezek a magyar növények Európában: megéri termeszteni őket
A TOP5 exportőr között vagyunk Európában, a búza és a kukorica hajtják a kivitelünket.
A TOP5 exportőr között vagyunk Európában, a búza és a kukorica hajtják a kivitelünket.
A talaj termékenységének megőrzése és javítása a fenntartható gazdálkodás alapköve, legyen szó szántóföldről vagy szerény méretű kiskertről.
A tavaszi és nyári hónapokban egyre gyakrabban tűnnek fel a közösségi médiában olyan képek, amelyeken emberek sárgálló repcetáblákban pózolnak.
Mi a helyzet az Európai Unióban a növényvédőszer-maradványokkal az élelmiszerekben?
Kiváló minőségű, megfelelő mennyiségű kalászos vetőmag kerülhet a földbe tavasszal a VSZT adatai alapján.
A betakarításra jelentős hatást gyakorolt a nyár közepétől tapasztalható elhúzódó aszályos időszak.
Nagy István szerint a megyei gazdák mind a búza, mind az árpa, mind pedig a rozs tekintetében szép termésátlagokkal büszkélkedhetnek.
Szántóföldi növénytermesztésünk egyre szélsőségesebb környezeti körülmények között kénytelen működni.
Érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolta a betakarítást, a termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás.
Az őszi kalászosokat termesztő magyar gazdálkodók sikere nagyban múlhat a vetőmag megfelelő védelemmel való ellátásán.
Elhalasztották az élelmiszerekben előforduló anyarozs-szkleróciumokra, és -alkaloidokra meghatározott határértékek alkalmazását.
A Dunakiliti Agrár Zrt. jelenleg 1200 tejhasznú szarvasmarha tenyésztésével és annak szaporulatával, tejtermeléssel és ipari sajtgyártással foglalkozik
A szakmai napon több olyan aktuális témát érintettek az előadók, amelyek gyakorlati oldalról közelítik meg a jelenlegi magyar mezőgazdaság talajközpontú aktuális kérdéseit
Csaknem másfélszer több termést takaríthattak be az árpát és a rozst vető gazdák 2023-ban.
Az elmúlt héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék megnehezítette és megakasztotta a betakarítási munkákat.
Heves zivatarok kíséretében mérséklődik a meleg, pénteken érkezik a hidegfront, vége a hőségnek...egy időre.
Egyre népszerűbbek Magyarországon a nem hagyományos kenyérgabonából készült lisztek, illetve az ezekből sütött pékáruk.
2020-ban egy kiló fehérkenyér 356 forintban került, két évvel később viszont 659 forintot kértek a pékségekben.
Az Agrárminisztérium bemutatta a Magyar élelmiszerkönyv honlapját, amely komoly segítséget nyújthat bárkinek.
Óriási potenciál rejlik a rozsban, de a magyarok egyelőre még kevésbé keresik az ebből készült kenyereket.

Az élelmiszerek eltarthatóságát a csomagoláson feltüntetett dátumok jelzik, ám ezek kizárólag a bontatlan, sértetlen csomagolásra vonatkoznak.
Az élelmiszeripar és a gasztronómia folyamatosan változik, és ezzel együtt nő a kereslet az eredeti alapanyagokat helyettesítő termékek iránt.
Átalakítja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolási folyamatait az új uniós szabályozás (PPWR), amely 2026 augusztusától lép életbe.
Csak Magyarországon 8-9 millió csokimikulás talál gazdára, miközben az alapanyagot jelentő kakaóbab termelése egyre nagyobb kihívásokkal küzd.
Mostanra mindenki számára bebizonyosodott, hogy már nem működnek azok a módszerek, amiket 10-20 éve alkalmaztak a gazdák.