Drasztikus lépésre készül Ukrajna: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

Drasztikus lépésre készül Ukrajna: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Elvetették az első 150 ezer hektár tavaszi gabonát a gazdák Ukrajnában, többek között kukorica, szójabab, napraforgó, köles, hajdina, zab és cukorrépa került a földekbe. Ukrajana az egyik legnagyobb gabonatermelő ország a világon, az orosz-ukrán háború miatt azonban már biztos, hogy jelentősen lecsökken a vetésterület idén. Ugyanakkor friss információk szerint az ukrán kormány már fontolgatja a kukorica és a napraforgóolaj exportkorlátozásának eltörlését, mivel túl nagyok a készletek az országban.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Sikerült elvetniük az első 150 ezer hektár tavaszi gabonát az ukrán gazdáknak, kukorica, szójabab, napraforgó, köles, hajdina, zab és cukorrépa is került a földekbe. Azt látjuk, hogy Herson, Odesa és Mikolajiv régiókban a háborús helyzet ellenére megkezdődött a vetés

 - mondta Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes. Hozzátette, a napraforgóval és kukoricával bevetett területek nagysága biztosan csökkenni fog, ugyanakkor az élelmezésbiztonság szempontjából fontos - borsó, árpa és zab - növényekkel bevetetteké növekedni fog - írja a Reuters. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, a Reuters hírügynökség az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég szerdai előrejelzésére hivatkozva közölte, Ukrajna 2022-es gabonatermelése várhatóan 54,6 százalékkal, 38,9 millió tonnára zuhan amiatt, hogy a háború következtében jelentősen csökken a vetésterület. Roman Lescsenko volt ukrán mezőgazdasági miniszter keddi tájékoztatása szerint a tavaszi vetésterületet az eredetileg tervezett 15 millió hektárról 7 millióra csökkenti Ukrajna. Ezen belül a kukorica termésterülete a tavalyi 5,4 millió hektárról 3-3,4 millióra csökkenhet, a télen vetett 6,5 millió hektárnyi búzából pedig a mostani számításaik szerint 4 milliót tudnak majd learatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az állatállományra vonatkozó exportját, emellett különböző engedélyekhez kötik a búza, a kukorica és a napraforgóolaj kivitelét. Ugyanakkor bizonyos tisztviselők szerint a kormány már fontolgatja a kukorica és a napraforgóolaj exportkorlátozásának eltörlését, mivel túl nagyok a készletek az országban. 

Mikola Szolszkij Ukrajna új mezőgazdasági minisztere pénteken azt mondta, hogy az exportra szánt ukrán gabonakészletek 7,5 milliárd dollárt tesznek ki, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora az exportra szánt gabona mennyisége. Hangsúlyozta, ha az orosz-ukrán háborús helyzet nem változik, biztosan tovább fognak emelkedni a globális élelmiszerárak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02