Drasztikus lépésre készül Ukrajna: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

Drasztikus lépésre készül Ukrajna: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Elvetették az első 150 ezer hektár tavaszi gabonát a gazdák Ukrajnában, többek között kukorica, szójabab, napraforgó, köles, hajdina, zab és cukorrépa került a földekbe. Ukrajana az egyik legnagyobb gabonatermelő ország a világon, az orosz-ukrán háború miatt azonban már biztos, hogy jelentősen lecsökken a vetésterület idén. Ugyanakkor friss információk szerint az ukrán kormány már fontolgatja a kukorica és a napraforgóolaj exportkorlátozásának eltörlését, mivel túl nagyok a készletek az országban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sikerült elvetniük az első 150 ezer hektár tavaszi gabonát az ukrán gazdáknak, kukorica, szójabab, napraforgó, köles, hajdina, zab és cukorrépa is került a földekbe. Azt látjuk, hogy Herson, Odesa és Mikolajiv régiókban a háborús helyzet ellenére megkezdődött a vetés

 - mondta Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes. Hozzátette, a napraforgóval és kukoricával bevetett területek nagysága biztosan csökkenni fog, ugyanakkor az élelmezésbiztonság szempontjából fontos - borsó, árpa és zab - növényekkel bevetetteké növekedni fog - írja a Reuters. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor megírta, a Reuters hírügynökség az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég szerdai előrejelzésére hivatkozva közölte, Ukrajna 2022-es gabonatermelése várhatóan 54,6 százalékkal, 38,9 millió tonnára zuhan amiatt, hogy a háború következtében jelentősen csökken a vetésterület. Roman Lescsenko volt ukrán mezőgazdasági miniszter keddi tájékoztatása szerint a tavaszi vetésterületet az eredetileg tervezett 15 millió hektárról 7 millióra csökkenti Ukrajna. Ezen belül a kukorica termésterülete a tavalyi 5,4 millió hektárról 3-3,4 millióra csökkenhet, a télen vetett 6,5 millió hektárnyi búzából pedig a mostani számításaik szerint 4 milliót tudnak majd learatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Ukrajna felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az állatállományra vonatkozó exportját, emellett különböző engedélyekhez kötik a búza, a kukorica és a napraforgóolaj kivitelét. Ugyanakkor bizonyos tisztviselők szerint a kormány már fontolgatja a kukorica és a napraforgóolaj exportkorlátozásának eltörlését, mivel túl nagyok a készletek az országban. 

Mikola Szolszkij Ukrajna új mezőgazdasági minisztere pénteken azt mondta, hogy az exportra szánt ukrán gabonakészletek 7,5 milliárd dollárt tesznek ki, azt azonban nem árulta el, hogy mekkora az exportra szánt gabona mennyisége. Hangsúlyozta, ha az orosz-ukrán háborús helyzet nem változik, biztosan tovább fognak emelkedni a globális élelmiszerárak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01