Brutális zuhanás jön az ukrán gabonatermelésben - Komoly áremelkedés közeledik

Brutális zuhanás jön az ukrán gabonatermelésben - Komoly áremelkedés közeledik

agrarszektor.hu
Több mint 50 százalékot zuhanhat, vagyis a felére eshet vissza Ukrajna 2022-es gabonatermelése, és mintegy harmadával csökkenhet az ország által két aratás közötti időszakban bonyolított export mennyisége. Egyre valószínűbb tehát a világpiaci szűkösség és a nyomában érkező további durva áremelkedés.

 A Reuters hírügynökség az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég szerdai előrejelzésére hivatkozva közölte, Ukrajna 2022-es gabonatermelése várhatóan 54,6 százalékkal, 38,9 millió tonnára zuhan amiatt, hogy a háború következtében jelentősen csökken a vetésterület. A jelentés szerint az idei betakarítástól a jövő évi aratásig terjedő időszakban bonyolított export 32 százalékkal, majdnem 30 millió tonnára eshet vissza. Ezen belül az ukrán kivitel mindössze 10 millió tonna búzát és 19 millió tonna kukoricát jelentene csupán, amely nagymértékben elmarad az ország békeidőben szokásos szállítási mennyiségétől - írja a Portfolio.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az APK-Inform által most közzétett elemzés megerősíti a Roman Lescsenko ukrán mezőgazdasági miniszter keddi közlését is, amelyben a politikus figyelmeztetett:

a tavaszi vetésterületet az eredetileg tervezett 15 millió hektárról 7 millióra csökkenti Ukrajna. Ezen belül a kukorica termésterülete a tavalyi 5,4 millió hektárról 3-3,4 millióra csökkenhet, a télen vetett 6,5 millió hektárnyi búzából pedig a mostani számításaik szerint 4 milliót tudnak majd learatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismert, már az orosz-ukrán háború előtt is számos piaci tényező hatott az élelmiszer-drágulás irányába, de Ukrajna lerohanásával ezek részben felerősödtek, részben új drágító hatások is keletkeztek. A megtámadott ország, mint a gabonafélék és olajos magvak egyik világszinten is jelentős termelője, komoly termelési- és exportkiesést szenvedhet el, ami érdemben kihat a világpiacra és várhatóan meredek áremelkedést okoz a szóban forgó termények esetében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?