Brutális zuhanás jön az ukrán gabonatermelésben - Komoly áremelkedés közeledik

Brutális zuhanás jön az ukrán gabonatermelésben - Komoly áremelkedés közeledik

agrarszektor.hu
Több mint 50 százalékot zuhanhat, vagyis a felére eshet vissza Ukrajna 2022-es gabonatermelése, és mintegy harmadával csökkenhet az ország által két aratás közötti időszakban bonyolított export mennyisége. Egyre valószínűbb tehát a világpiaci szűkösség és a nyomában érkező további durva áremelkedés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 A Reuters hírügynökség az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég szerdai előrejelzésére hivatkozva közölte, Ukrajna 2022-es gabonatermelése várhatóan 54,6 százalékkal, 38,9 millió tonnára zuhan amiatt, hogy a háború következtében jelentősen csökken a vetésterület. A jelentés szerint az idei betakarítástól a jövő évi aratásig terjedő időszakban bonyolított export 32 százalékkal, majdnem 30 millió tonnára eshet vissza. Ezen belül az ukrán kivitel mindössze 10 millió tonna búzát és 19 millió tonna kukoricát jelentene csupán, amely nagymértékben elmarad az ország békeidőben szokásos szállítási mennyiségétől - írja a Portfolio.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az APK-Inform által most közzétett elemzés megerősíti a Roman Lescsenko ukrán mezőgazdasági miniszter keddi közlését is, amelyben a politikus figyelmeztetett:

a tavaszi vetésterületet az eredetileg tervezett 15 millió hektárról 7 millióra csökkenti Ukrajna. Ezen belül a kukorica termésterülete a tavalyi 5,4 millió hektárról 3-3,4 millióra csökkenhet, a télen vetett 6,5 millió hektárnyi búzából pedig a mostani számításaik szerint 4 milliót tudnak majd learatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismert, már az orosz-ukrán háború előtt is számos piaci tényező hatott az élelmiszer-drágulás irányába, de Ukrajna lerohanásával ezek részben felerősödtek, részben új drágító hatások is keletkeztek. A megtámadott ország, mint a gabonafélék és olajos magvak egyik világszinten is jelentős termelője, komoly termelési- és exportkiesést szenvedhet el, ami érdemben kihat a világpiacra és várhatóan meredek áremelkedést okoz a szóban forgó termények esetében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?