2023. március 27. hétfő Hajnalka

Most érkezett a hír: lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter

agrarszektor.hu
Roman Lescsenko ukrán mezőgazdasági miniszter benyújtotta lemondását - közölte csütörtökön a Reuters hírügynökséggel a miniszter egyik munkatársa, további indoklás nélkül. A neve elhallgatását kérdő asszisztens azt mondta, hogy az ukrán parlament valószínűleg csütörtökön fog szavazni arról, hogy elfogadja-e a lemondást.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Roman Lescsenko lemondását 2022. március 24-én jelentette az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég, négy héttel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az orosz-ukrán háború komoly hatással volt a tavaszi vetésre és az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az ukrán mezőgazdasági miniszter a héten a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna tavaszi vetésterülete idén több mint 50%-kal is csökkenhet a 2021-es szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy az ukránok az orosz invázió előtt várt 15 millió hektár helyett idén csak mintegy 7 millió hektárt tudnak bevetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna jelentős globális mezőgazdasági termelő és exportőr, de a háború a következő 2022/23-as szezonban jelentősen csökkenthetik a 2022-es termést és az exportot. Ukrajna az invázió óta már felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az élőállat exportját, valamint korlátozásokat vezetett be a búza, a kukorica és a napraforgóolaj exportjára. Emellett az ország a műtrágyaexportját is teljesen leállította.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?