Most érkezett a hír: lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter

Most érkezett a hír: lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter

agrarszektor.hu
Roman Lescsenko ukrán mezőgazdasági miniszter benyújtotta lemondását - közölte csütörtökön a Reuters hírügynökséggel a miniszter egyik munkatársa, további indoklás nélkül. A neve elhallgatását kérdő asszisztens azt mondta, hogy az ukrán parlament valószínűleg csütörtökön fog szavazni arról, hogy elfogadja-e a lemondást.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Roman Lescsenko lemondását 2022. március 24-én jelentette az APK-Inform mezőgazdasági elemző és tanácsadó cég, négy héttel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az orosz-ukrán háború komoly hatással volt a tavaszi vetésre és az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az ukrán mezőgazdasági miniszter a héten a Reutersnek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna tavaszi vetésterülete idén több mint 50%-kal is csökkenhet a 2021-es szinthez képest. Ez azt jelenti, hogy az ukránok az orosz invázió előtt várt 15 millió hektár helyett idén csak mintegy 7 millió hektárt tudnak bevetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna jelentős globális mezőgazdasági termelő és exportőr, de a háború a következő 2022/23-as szezonban jelentősen csökkenthetik a 2022-es termést és az exportot. Ukrajna az invázió óta már felfüggesztette a rozs, a zab, a köles, a hajdina, a só, a cukor, a hús és az élőállat exportját, valamint korlátozásokat vezetett be a búza, a kukorica és a napraforgóolaj exportjára. Emellett az ország a műtrágyaexportját is teljesen leállította.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?