Váratlan lépést tett Ukrajna: betiltották az ország műtrágya exportját

agrarszektor.hu
Az ukrán mezőgazdasági minisztérium gyakorlatilag betiltotta a nitrogén-, foszfor-, kálium- és komplex műtrágyák exportját a hazai műtrágyapiac támogatása érdekében. Az orosz invázió hatására Ukrajna több más mezőgazdasági termék exportjában is súlyos korlátozásokat vezetett be, ilyen a búza, a kukorica vagy a napraforgóolaj. A következő hetekben a gazdálkodók valószínűleg csökkentik a napraforgóval, repcével és kukoricával vetett területeket, és helyettük hajdinával, zabbal és kölessel vetnek be több területet.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Egy szombati közlemény szerint Ukrajna betiltotta az ország műtrágya exportját - írja a Portfolio. A lépés azután jött, hogy Ukrajna az orosz invázió hatására számos más mezőgazdasági termék (pl. a búza, a kukorica, napraforgóolaj) exportjában súlyos korlátozásokat vezetett be, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt hangsúlyozta, hogy a háború ellenére az országnak a lehető legtöbb növényt el kell vetnie idén tavasszal. Az ország mezőgazdasági termelői szakszervezete azt közölte a minap, hogy ezekben a hetekben a gazdálkodók valószínűleg csökkentik a napraforgóval, repcével és kukoricával vetett területeket, helyette gabonafélékkel - hajdina, zab és köles - vetnek be több területet.

Ukrajna, a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre és az invázió előtt azt jósolta, hogy több mint 60 millió tonna gabonát, ebből 33 millió tonna kukoricát és 23 millió tonna búzát tud exportálni a 2021/22-es július-júniusi szezonban. A háború kitörése előtti napig, azaz február 23-ig a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint ebből Ukrajna 43 millió tonna különféle gabonát exportált.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy az Agrárszektor korábban megírta, Ororszország több mint egy hete megtette már ezt a lépést, és felfüggesztették az ország műtrágya exportját. A drasztikus döntés mögött az áll, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanásával több nagy szállítmányozó cég is felfüggesztették oroszországi tevékenységüket, vagyis a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudták és nem tudják most se eladni az orosz termelők. Az export felfüggesztése erre a döntésre adott válaszreakció lehet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?