2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Durva lépést tett az orosz kormány: leállították az ország műtrágya-exportját

agrarszektor.hu
Felfüggesztette a műtrágyaexportját Oroszország. A drasztikus döntés mögött az áll, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanásával több nagy szállítmányozó cég is felfüggesztették oroszországi tevékenységüket, vagyis a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudták és nem tudják most se eladni az orosz termelők. Az export felfüggesztése erre a döntésre adott válaszreakció lehet.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Figyelembe véve a külföldi logisztikai vállalatok viselkedését és az ebből származó kockázatokat, az ipari és kereskedelmi minisztérium kénytelen volt felfüggeszteni az orosz műtrágya kivitelét addig, amíg a szállítmányozás helyre nem áll

- olvasható az orosz kormány angol nyelvű Twitter-oldalán. A bejegyzésben található link a külügyminisztérium Facebook-bejegyzésére mutat, amelyben a minisztérium kifejtette, hogy az orosz műtrágya kivitelének leállítása komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol akár össze is omolhat emiatt az élelmiszertermelés - írta meg a 444.hu. Mint ismeretes, a múlt héten kirobbant orosz-ukrán háború miatt több nagy szállítmányozó cég, így a világ legnagyobb konténerszállító cégeinek számító dán Maersk és a svájci Mediterranean Shipping Co. felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban. Ez azt is jelenti, hogy a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudják eladni az orosz termelők.

Az orosz külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az emelkedő gázárak miatt világszerte több helyütt is leállt a helyi műtrágyagyártás, így még nagyobb igény lenne az orosz árura. Így viszont, hogy azt a nyugati cégek nem viszik el, nagyon rossz termésre és élelmiszerhiányra lehet majd számítani Latin-Amerikától Közép-Európán át Ázsiáig. Ahogy fogalmaztak, "az a baj, hogy az orosz műtrágya kínálatot nagyon nehéz, ha nem is teljesen lehetetlen helyettesíteni". Oroszország egyébként világviszonylatban is jelentős műtrágya-exportőr, a Wall Street Journal egy cikke szerint 2017-ben a világ káliumtermelésének 18%-a, a karbamid műtrágyatermelés 15%-a és az ammónia 20%-a ebből az országból származott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?