Nem akkora biznisz a gabonaexport az ukránoknak sem

Nem akkora biznisz a gabonaexport az ukránoknak sem

MTI
Annak ellenére, hogy Ukrajna több gabonát exportált a június végével záródott piaci évben az egy évvel korábbinál, a kivitelből származó bevétele 1,4 milliárd dollárral kevesebb volt annál - ismertette az ukrán gazdasági miniszter hétfőn.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Julija Szviridenko a Forbes ukrán változatának adott interjúban azt mondta, hogy a 2022-2023-as piaci évben Ukrajna gabona-, olajos növények, növényi olajok és liszt exportja csaknem 68 millió tonnát tett ki, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ukrajna 20,7 milliárd dollár értékben adott el gabonát az egy évvel korábbi 22,1 milliárd dollárral szemben.

A legtöbb országba (131) napraforgóolajat exportált Ukrajna. A teljes mennyiség 19,3 százaléka Törökországba, 12,1 százaléka Romániába, 11,9 százaléka Kínába, 7,2 százaléka Indiába és ugyancsak 7,2 százaléka Lengyelországba került. Ukrajna 65 országba exportált búzát. Az öt legtöbbet vásárló Törökország (21 százalék), Románia (15,8 százalék), Spanyolország (14 százalék), Banglades (6,2 százalék) és Lengyelország (5,5 százalék) volt.

Ukrán kukoricát 58 ország vásárolt. Az öt legnagyobb vevő  Kína (19,8 százalék), Románia (16,2 százalék), Spanyolország (10,5 százalék), Egyiptom (6,3 százalék) és Olaszország (6,9 százalék) volt - tájékoztatott az ukrán gazdasági tárca vezetője. Ukrajna a piaci évben 5,5 millió tonna kukoricát exportált Kínába, és ezzel az ország egyik fő szállítója volt a terményből. A miniszter hozzátette, az ukrán gazdák a világ több mint 40 országába adtak el szóját, repcét, napraforgómagot, egyéb olajos magvakat, szója- és napraforgódarát, illetve hajdinát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?