Döbbenetes hírek érkeztek Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Döbbenetes hírek érkeztek Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el az ukrán gazdák 2022-ben, ami a tervezett terület 20 százalékát jelenti. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint azokon a területeken, amelyek intenzív orosz megszállás alatt vannak, idén akár 70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület, összességében pedig 20 százalékkal kisebb területen vethetnek a gazdák tavasszal Ukrajnában. A napokban érkezett becslések szerint az orosz-ukrán háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége az országban, ami az egész világ élelmezésére hatással lehet, hiszen az ukrán gabona hiánya miatt már most világszerte megemelkedtek az élelmiszerárak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ukrán gazdálkodók 2022-ben eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el, ami a várt terület 20 százalékát jelenti - írja a Reuters az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlésére hivatkozva. A becslések szerint a tavaszi vetésterület idén akár 20 százalékkal is csökkenhet Ukrajnában az orosz megszállás miatt, az északi régióban pedig ez a 30-40 százalékot is elérheti, azok a területek ugyanis aknamentesítésre szorulnak. A legrosszabb a helyzet azonban az aktívan megszállt régiókban - Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon -, ezeken a helyeken 60-70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület idén - tájékoztatott Tarasz Viszockij miniszterhelyettes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre, az ötödik legnagyobb búzaexportőre, a kukorica és az árpa tekintetében pedig a három legnagyobb export között szerepel. 2021-ben csak a búzatermés körülbelül 32 millió tonna volt Ukrajnában, az ukrán gabona hiánya pedig már most érződik, amit a globális élelmiszerárak is mutatnak, hiszen brutális drágulás ütött be szinte az egész világon. A becslések szerint a háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége Ukrajnában, ez pedig nemcsak Európa, de a globális élelmezésre is komoly hatással lehet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?