Döbbenetes hírek érkeztek Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

Döbbenetes hírek érkeztek Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el az ukrán gazdák 2022-ben, ami a tervezett terület 20 százalékát jelenti. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint azokon a területeken, amelyek intenzív orosz megszállás alatt vannak, idén akár 70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület, összességében pedig 20 százalékkal kisebb területen vethetnek a gazdák tavasszal Ukrajnában. A napokban érkezett becslések szerint az orosz-ukrán háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége az országban, ami az egész világ élelmezésére hatással lehet, hiszen az ukrán gabona hiánya miatt már most világszerte megemelkedtek az élelmiszerárak.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ukrán gazdálkodók 2022-ben eddig 2,5 millió hektár tavaszi növényt vetettek el, ami a várt terület 20 százalékát jelenti - írja a Reuters az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlésére hivatkozva. A becslések szerint a tavaszi vetésterület idén akár 20 százalékkal is csökkenhet Ukrajnában az orosz megszállás miatt, az északi régióban pedig ez a 30-40 százalékot is elérheti, azok a területek ugyanis aknamentesítésre szorulnak. A legrosszabb a helyzet azonban az aktívan megszállt régiókban - Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon -, ezeken a helyeken 60-70 százalékkal is csökkenhet a vetésterület idén - tájékoztatott Tarasz Viszockij miniszterhelyettes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és -exportőre, az ötödik legnagyobb búzaexportőre, a kukorica és az árpa tekintetében pedig a három legnagyobb export között szerepel. 2021-ben csak a búzatermés körülbelül 32 millió tonna volt Ukrajnában, az ukrán gabona hiánya pedig már most érződik, amit a globális élelmiszerárak is mutatnak, hiszen brutális drágulás ütött be szinte az egész világon. A becslések szerint a háború miatt idén 20 százalékkal is csökkenhet a júliusban betakarított gabona mennyisége Ukrajnában, ez pedig nemcsak Európa, de a globális élelmezésre is komoly hatással lehet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03