Itt vannak a friss számok: durva, ami a kukoricával történt Zala megyében

Itt vannak a friss számok: durva, ami a kukoricával történt Zala megyében

MTI
A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t. Tavaly átlagosan 8,4 tonna tengeri termett hektáronként, idén a nyári aszályos időjárás miatt kevesebb termést tudtak betakarítani - közölte Sabján Krisztián. Hozzátette: a 27 207 hektárnyi kukoricaföldön 3 ezer hektárt meghaladó területen besilózták a termést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az esőzések miatt az aratás elhúzódott, ezért az őszi vetésekkel lassabban haladtak a gazdák. A következő időszakban 2-3 ezer hektáron vetnek még búzát. Az 52 ezer hektárnyi vetésterület közel 60 százalékába kerül őszi búza. Az őszi árpa vetésterülete 5300, a rozsé 350 hektár, 1330 hektáron pedig tritikálét termesztenek - ismertette a részleteket a NAK megyei elnöke.

A 13 635 hektáros repceállomány jól fejlődik. Hasonló képet mutatnak a korábban vetett őszi kalászosok is. A szója és a kukorica után vetett őszi búza az elmúlt napokban kezdett kikelni. Amennyiben kedvező lesz az időjárás és a gazdák a magas árak miatt nem spórolnak nagyon a műtrágyával, akkor jövőre valószínűleg jó termést tudnak betakarítani - emelte ki Sabján Krisztián.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03