Csúnyán keresztbe tett az időjárás a gazdáknak: mi lesz így az idei aratással?

Csúnyán keresztbe tett az időjárás a gazdáknak: mi lesz így az idei aratással?

agrarszektor.hu
Néhány napon belül Magyarországon is megkezdődik az aratás. Idén a világban minden eddiginél nagyobb várakozás előzi meg a betakarítás időszakát, hiszen az orosz-ukrán háború miatt egyes térségekben komolyan lehet tartani attól, hogy élelmezési válság fog kialakulni. Hazánkban ettől azonban nem kell tartani: bármekkora lesz is az idei termés, az bőven elegendőnek ígérkezik arra, hogy a magyarországi igényeket kielégítse. Idén várhatóan minden korábbinál többet kell majd fizetni az új terményért, ugyanakkor a hazai malomiparnak bármilyen áron meg kell vásárolnia az idei búzát, mert a készleteik erősen megfogyatkoztak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Még sosem látott várakozások előzik meg az idei aratást a világ országaiban: az orosz-ukrán háborúból kifolyólag az Ukrajnában ragadt gabonakészletek miatt ugyanis attól lehet tartani, hogy élelmezési válság alakulhat ki egyes térségekben. Ezzel szemben, míg számos országban egyre több termékből jelentkezett ­hiány a boltokban, Magyarországon senkinek nem kell attól tartania, hogy nem jut elegendő élelmiszer a fogyasztók ellátására. Gabonafronton kifejezetten jó a helyzet, még a legrosszabb terméseredmények esetén is bőven elegendő mennyiség terem az országban a hazai szükségletek kielégítésére - írta meg a Magyar Nemzet.

Az elmúlt években átlagosan 5 millió tonna búzát takarítottak be a magyar gazdálkodók, míg kukoricából 6,5 és 8 millió tonna között mozgott az átlagtermés. Hogy az idén mekkora mennyiség kerülhet a magtárakba, arról egyelőre korai lenne találgatni. Noha néhány helyen már megkezdték a gazdák a betakarítást, az aratás - az őszi árpa betakarításával - országos szinten csak a jövő héten kezdődik meg, az őszi búzára pedig csak július elején fog majd sor kerülni.

A napokban Szarvas környékén már megkezdték a termelők az őszi árpa és az őszi búza betakarítását, az eredmények azonban nem túl biztatók. A térségben súlyos aszályproblémák jelentkeztek az idén, a téli és a tavaszi csapadék hiánya miatt alacsony hozamok várhatók

- mondta el Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

A várható terméseredményekkel kapcsolatban egyelőre nagy a bizonytalanság, kiemelkedő hozamokat az idén biztosan nem fognak elérni a hazai gazdák. Az aszály ugyanis nagyon megnehezítette ebben az évben a szántóföldi növénytermesztők dolgát, ráadásul a következő várható forróság még ronthat a termésátlagokon. A legrosszabb helyzetben az alföldi gazdák vannak, ott komoly terméskiesés is előfordulhat, ellenben a Dunántúllal, ahol kedvezőbbek a kilátások.

A múlt év végén és a tavaszi időszakban jelentkező csapadékhiány azonban nem csak az őszi vetésű növényekre volt negatív hatással, az aszályt a tavaszi vetésű napraforgó és kukorica is megsínylette. Bár az ország egyes területei közt jelentős eltérések mutatkoznak, a növények állapota több helyen elmarad az elvárt szinttől. Azt azonban Petőházi Tamás szerint egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy ez milyen hatással lesz az országos terméseredményekre. A bizonytalanság ugyanakkor nemcsak a termésmennyiség, hanem az árak oldalán is jelentkezik: a gabonapiac még soha korábban nem volt ennyire labilis, mint most.

Azt azonban biztosra lehet venni, hogy idén rekordárak mellett fog megkezdődni az aratás. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a takarmánybúza tonnánkénti átlagára jelenleg megközelíti a 140 ezer forintot, míg az árpa ára 120 ezer forintos magasságba emelkedett. Bár a gabona hagyományosan az aratás idején a legolcsóbb, s az idő előrehaladtával egyre emelkedik az ára, az idén azonban minden eddiginél többet kell majd fizetni az új terményért. Ezzel a feldolgozóipar is számol, azonban nagyon nem mindegy, hogy a malmok végül milyen áron tudják feltölteni a raktáraikat alapanyaggal. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára szerint az orosz-ukrán háború kirobbanása óta olyannyira kiszámíthatatlanná vált a piac, hogy lehetetlen előre tervezni. Az azonban biztos, hogy a malomiparnak bármilyen áron meg kell vásárolnia az idei búzát, a készleteik ugyanis vészesen fogytán vannak.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?