Gabona: legfeljebb közepes év várható idén

Gabona: legfeljebb közepes év várható idén

Az őszi vetésű kalászos gabonáknál vegyes összképet látunk a táblákon, amely főleg abból adódik, hogy a gazdák milyen inputanyagokat juttattak ki. Az elkövetkező időszak csapadékmennyiségén sok múlik az árpa és a búza esetében – mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavaszi vetéseknél viszont problémák vannak, több termelő is jelezte, hogy a kelések nem egységesek. Az elnök szerint legfeljebb közepes év várható, ám egy kismértékű áremelkedés esetén a gazdák már a pénzüknél lennének. A téma szóba kerül a hamarosan megrendezendő AgroFood konferenciánkon is, amely átfogó képet ad a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetéről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az őszi vetésekkel kapcsolatban egy-két hét múlva már részletesebb becslésekkel fogunk rendelkezni. Jelenleg várjuk, hogy még ebben a hónapban, vagy esetleg a jövő hónap elején mennyi csapadék jön, és ennek ismeretében látjuk majd a lehetőségeket

mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette:

Vegyes a kép

Az egyes táblák között így is nagyon vegyes a kép, amely elsősorban a technológiával, a kijuttatott inputanyagokkal van összefüggésben.

Változó, hogy melyik termelő mennyit enged meg magának. Akik a fejtrágyát megfelelően odatették a növények alá, azoknál most jobban rendben van a tábla. Több helyen látni viszont azt is, hogy a gyomirtás nem sikerült, esetleg a költségek miatt a termelő nem is próbálkozott vele.

Nem indult jól a kukorica és a napraforgó

A tavaszi vetésű növények esetében sem ideális az összkép.

Több helyről jelezték a gazdálkodók, hogy a kukorica, valamint a napraforgó esetében nagyon sok helyen vontatott, nem egyöntetű kelés van. Ez nagyon rossz hír, amely a későbbiekben problémákat okoz. Az a jó helyzet, ha a napraforgó és a kukorica együtt kel, mert akkor nincs versengés a növények között, hanem egymást segítik a növekedésben. Jelenleg a később kelő növényt a mellette levő elnyomja, nem fejlődik rendesen.

Ennek oka az eltérő vízkészlet a talajban, az, hogy nem az optimális körülmények közé kerültek a magok. Az egyik helyen jó talaj fogadta a magot, a másik helyen pedig szárazabb, ezért látható, hogy a probléma foltokban jelentkezik.

Hetvenezernél már hátradőlhetnénk?

Az árakkal kapcsolatban Petőházi Tamás elmondta: bár valamelyest emelkedtek az utóbbi időkben a szintek, azok még mindig alacsonynak mondhatók. Amikor a közelmúltban a kormányzat bevezette a bejelentési kötelezettséget, akkor kismértékben emelkedtek a terményárak, ráadásul a világpiaci ár is nőtt, mivel olyan hírek érkeztek, hogy kevesebb lesz az átmenő készlet. Az elnök szerint a kereskedők jelenleg kivárnak. Eközben nem csupán napról napra változnak az árak, hanem területileg is nagy szórást mutatnak, a Dunántúlon jó tízezer forinttal magasabb árakat mondanak, mint keleten.

Petőházi Tamás hozzátette:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?