Egyre több gazda adhatja fel a harcot: sokan végleg befejezhetik a termelést

Egyre több gazda adhatja fel a harcot: sokan végleg befejezhetik a termelést

agrarszektor.hu
Hatalmas veszteségeket okozott idén az aszály szinte a teljes mezőgazdaságban Európában, és habár az extrém időjárás következményei még nem láthatók, az árak szempontjából semmi jóra nem lehet számítani. Az biztos, hogy tanulságos lesz a 2022-es év, és sok gazdálkodó dönthet a tevékenység befejezése mellett a folyamatosan dráguló alapanyagok miatt, a növénytermesztők részben az elszálló műtrágyaárak, míg az állattartóknak az egekbe szökő takarmányárak okozzák az ellehetetlenülést. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Óriási pusztítást végzett egész Európában a szárazság és a hőhullámokat lezáró viharos időjárás, az aszály szinte a teljes mezőgazdaságban súlyos veszteségeket okozott - írja a Világgazdaság. Habár pontos adatokat még nem lehet mondani a 2022-es évről, az szinte biztos, hogy minden termékpályán áremelkedésekhez vezetnek a szárazság miatt elmaradó hozamok. Az biztos, hogy a gazdáknak alkalmazkodniuk kell az egyre szélsőségesebb időjáráshoz, és változtatni kell az évtizedek óta bevett termelési gyakorlatokon. Ugyanakkor sok gazdálkodónak várhatóan az idén nyári aszály már a tevékenység befejezését hozza magával, aminek a legfőbb oka a folyamatosan emelkedő alapanyagárak. 

A csapadékhiány gyakorlatilag az összes országban, az agrárium minden területén komoly károkat okozott, és jelentős csökkenés állt be a szántóföldi növények terméshozamában. Nemcsak a növénytermesztőket, de Belgiumban és Hollandiában a zöldség- és gyümölcstermesztőket is jelentős veszteségek érik, emellett az állattartókat is óriási kihívások elé állította a szárazság. A legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők rekordalacsony hozamot értek el, ami várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, de a takarmányárak további drágulására is fel kell készülni. Sok országban még azokon a területeken sem sikerült felvenni a harcot a szárazsággal, ahol kiépített öntözőrendszerek vannak, a csapadékhiány miatt ugyanis a hatóságok korlátozzák egyebek mellett a mezőgazdasági vízfelhasználást is a természetes vizek, például a nagyobb folyók rekordalacsony vízállása miatt.

Az Európai Bizottság is lépett, a tagállamok többségi támogatásával ugyanis enyhített az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) környezeti szempontjain. Így a gazdáknak a jövő év végéig van lehetőségük az ugaroltatott területeken is a termelésre, emellett a vetésforgóra vonatkozó szabály alkalmazását is elhalasztják a tagállamok.  A vetésforgóra vonatkozó uniós szabályozás kimondja, hogy nem lehet két egymást követő évben ugyanazt a növénykultúrát vetni az adott területre. A mentességnek köszönhetően a búzatermés hozamának növelésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31