2023. október 5. csütörtök Aurél
Egyre több gazda adhatja fel a harcot: sokan végleg befejezhetik a termelést

Egyre több gazda adhatja fel a harcot: sokan végleg befejezhetik a termelést

agrarszektor.hu
Hatalmas veszteségeket okozott idén az aszály szinte a teljes mezőgazdaságban Európában, és habár az extrém időjárás következményei még nem láthatók, az árak szempontjából semmi jóra nem lehet számítani. Az biztos, hogy tanulságos lesz a 2022-es év, és sok gazdálkodó dönthet a tevékenység befejezése mellett a folyamatosan dráguló alapanyagok miatt, a növénytermesztők részben az elszálló műtrágyaárak, míg az állattartóknak az egekbe szökő takarmányárak okozzák az ellehetetlenülést. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Óriási pusztítást végzett egész Európában a szárazság és a hőhullámokat lezáró viharos időjárás, az aszály szinte a teljes mezőgazdaságban súlyos veszteségeket okozott - írja a Világgazdaság. Habár pontos adatokat még nem lehet mondani a 2022-es évről, az szinte biztos, hogy minden termékpályán áremelkedésekhez vezetnek a szárazság miatt elmaradó hozamok. Az biztos, hogy a gazdáknak alkalmazkodniuk kell az egyre szélsőségesebb időjáráshoz, és változtatni kell az évtizedek óta bevett termelési gyakorlatokon. Ugyanakkor sok gazdálkodónak várhatóan az idén nyári aszály már a tevékenység befejezését hozza magával, aminek a legfőbb oka a folyamatosan emelkedő alapanyagárak. 

A csapadékhiány gyakorlatilag az összes országban, az agrárium minden területén komoly károkat okozott, és jelentős csökkenés állt be a szántóföldi növények terméshozamában. Nemcsak a növénytermesztőket, de Belgiumban és Hollandiában a zöldség- és gyümölcstermesztőket is jelentős veszteségek érik, emellett az állattartókat is óriási kihívások elé állította a szárazság. A legelők kiégtek, emiatt a tejtermelők rekordalacsony hozamot értek el, ami várhatóan tovább drágítja a tejtermékeket és a vajat, de a takarmányárak további drágulására is fel kell készülni. Sok országban még azokon a területeken sem sikerült felvenni a harcot a szárazsággal, ahol kiépített öntözőrendszerek vannak, a csapadékhiány miatt ugyanis a hatóságok korlátozzák egyebek mellett a mezőgazdasági vízfelhasználást is a természetes vizek, például a nagyobb folyók rekordalacsony vízállása miatt.

Az Európai Bizottság is lépett, a tagállamok többségi támogatásával ugyanis enyhített az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) környezeti szempontjain. Így a gazdáknak a jövő év végéig van lehetőségük az ugaroltatott területeken is a termelésre, emellett a vetésforgóra vonatkozó szabály alkalmazását is elhalasztják a tagállamok.  A vetésforgóra vonatkozó uniós szabályozás kimondja, hogy nem lehet két egymást követő évben ugyanazt a növénykultúrát vetni az adott területre. A mentességnek köszönhetően a búzatermés hozamának növelésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?