Letarolhatja Európát ez az új növény: kiszorulhatnak a földekről az ismert gabonák?

Letarolhatja Európát ez az új növény: kiszorulhatnak a földekről az ismert gabonák?

agrarszektor.hu
Az idei száraz nyár jól megmutatta, hogy mikre képes az időjárás a bolygónkkal, és vélhetőleg sokakat el is gondolkodtatott a helyzet. Azok a gazdák, akik meg szeretnék változtatni a vetésszerkezetüket, érdemes lehet megismerkedniük Nyugat-Afrika régi-új gabonanövényével, ami nem más, mint a fonió, ami egy kevés ráfordítással termeszthető gabonaféle.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hatalmas aszály sújtotta idén Magyarországot, augusztus végéig mintegy 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek aszálykárt a termelők. A hosszú csapadékhiányos időszak meglátszik a terméseredményekben, a vízhiány negatív rekordokat hozott a nyári aratáskor, és már most világosan látszik, hogy óriási a terméskiesés az őszi betakarítású szántóföldi kultúráknál is.  Már látszott, hogy az Alföldön a csapadékhiány miatt nagy a baj, a gabonák a Dunántúlon még kisebb mértékű vízhiánytól szenvedtek, ott jobb lett a termés. De amikor a kukoricának és a napraforgónak lett volna szüksége az esőre, addigra már a Dunától nyugatra is olyan mértékű lett a vízhiány, hogy a termés döntő hányada már biztosan odaveszett - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Az aszálykárt szenvedett termelők közül sokaknak szerepelhet a tervei között, hogy jövőre az aszályt jobban tűrő fajtákat vet, de vannak olyanok is, akik alternatív növények termesztésén is gondolkodnak. Ez persze nem könnyű döntés, mivel számos szempontot kell vizsgálni, köztüktöbbek között azt, hogy alkalmas-e a terület a kiszemelt növény termesztésére, valamint, hogy a piac mennyire lehet vevő rá, lehet-e gazdaságosan termelni egyáltalán. Mindent figyelembe véve van egy reménytelinek tűnő növény, méghozzá a Nyugat-Afrikában őshonos fonio. A fonio egy gabonaféle, amit Európában alig ismernek, de a csapadékhiányos afrikai régiókban egyre nagyobb szerepet játszik az élelmezésben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a növény több 1000 éve ismert a térségben, és nemcsak táplálkozási, hanem szociokulturális jelentősége is van - mint példáunk nálunk a búzának. Apró szemtermését teljes egészében fel lehet használni, tápértéke pedig hasonló a rizséhez. A legnagyobb érv, ami mellette szól, hogy az extrém körülményeket - mint amiket idén is tapasztalhattunk - is jól bírja. Tulajdonképpen nincsen szüksége sem öntözésre, sem növényvédelemre és műtrágyázásra sem. Kétségtelen, hogy a mezőgazdaság a történelem folyamán átment már néhány forradalmon, a tartós aszály és a népességnövekedés viszont újabb revolúcióra kényszeríti az agrárium szereplőit. Már nem lesz elég a technológiai fejlesztés, hiszen a vetésszerkezetet is át kell gondolni, és új gabonaké lehet a jövő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért érdemes foniot választani?

A fonionak alacsony a koleszterin-, nátrium- és zsírtartalma, kevés kalóriát viszünk be vele a szervezetünkbe, cukormentes, de fontos B-vitamin-forrás, a gabonafélék között a legmagasabb a kalciumtartalma, ezért például ideális kalciumforrás azoknak, akik nem fogyasztanak tejtermékeket. Mindezek mellett a vegánok és a vegetáriánusok is jól be tudják illeszteni az étrendjükbe. A kutatások szerint bár fehérje-összetétele összevethető a rizs fehérjéivel, a fonio lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaz kéntartalmú metionint és ciszteint - ez a két aminosav viszont nincs meg a búzában, a rizsben, a cirokban és az árpában sem. Esszenciális aminosavjai pedig a bőr rugalmasságában, a haj növekedésében, a körmök és a testszövetek növekedésében és regenerációjában játszanak nagy szerepet. A mag totális felhasználása miatt teljes kiőrlésű gabonának számít, illetve gluténmentes, így a gluténérzékenyek is ehetik. Mivel az egyéb gabonákhoz képest nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet, a cukorbetegek vércukorszint-stabilizálásában is pozitív a szerepe lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?