Új növények tarolhatják le a magyar földeket: búcsúzhatunk a kukoricától?

Új növények tarolhatják le a magyar földeket: búcsúzhatunk a kukoricától?

agrarszektor.hu
Az idei aszály átlagosan 30-80 százalékos kukorica- és napraforgó-terméskiesést eredményezett a kelet-magyarországi ökológiai tájkörzetekben. A lakosság ellátását ez nem veszélyezteti, az exportra szánt termés mennyisége azonban jelentősen csökkent - hangzott el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete által szervezett idei, XXVI. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatermesztési Tanácskozáson.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A termesztéstechnológiák újragondolására, az egyre szárazabbá váló klímához való alkalmazkodásra van szükség a hazai kukorica- és napraforgó-termelésben. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán (MÉK) immár 39 éve folytatott tartamkísérletek révén a legkülönbözőbb időjárási körülmények között végezhetjük a tápanyagellátást, vetésváltást, növényvédelmet érintő kutatásokat. Olyan high-tech technológiai megoldásokat tudtunk eredményeink alapján komplex módon kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy még hatékonyabban segítsük a növények növekedését, fejlődését. Ezek számos területen megoldást jelenthetnek az aszály sújtotta kukorica- és napraforgó-termelő ágazat számára - mondta a hirek.unideb.hu-nak Pepó Péter, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pepó Péter kiemelte: a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepének adatai szerint idén mindössze 117 mm csapadék hullott a kukorica tenyészidejében. Június és augusztus között a hőmérséklet 2-4 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot és az intenzív UV-sugárzás fiziológiai szeneszcenciát, azaz öregedést okozott a növények levelein. Ezek a körülmények együttesen járultak hozzá a kukorica-, valamint a napraforgótermés mennyiségének jelentős csökkenéséhez. Jelenleg hazánk 4,5 millió hektár szántóterületének 2 százalékát, 90-100 ezer hektárt öntözünk. A vízellátás nélküli, száraz területeken is van azonban lehetőség jó termésre, megfelelő vetésváltással, talajműveléssel, talajkondicionáló szerek használatával, tápanyag-visszapótlással, fajtamegválasztással és növényvédelemmel tudjuk csökkenteni az aszály-okozta károkat. Ezen ismereteinket szeretnénk átadni a termelőknek, bemutatni az ágazat szereplőinek - tette hozzá a Növénytudományi Intézet egyetemi tanára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Soha nem fordult még elő, hogy a nyári és az őszi betakarítású növényeket egy évben egyszerre érintette az aszály - hangzott el a Kukorica-, Napraforgó- és Szójatermesztési Tanácskozáson. Az őszi betakarítású növények közül a kukoricát viselte meg leginkább a száraz időjárás. Az idei terméskiesés a hazai ellátást nem, az export árualapot azonban jelentősen érinti. A kukorica terméshozama az európai szintektől is elmarad, ez pedig az élelmiszerek és a takarmányozás területén is az árak emelkedését okozza - jelentette ki Árendás Tamás, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?