Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a búza, kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon átlagosan 137,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. A takarmánybúzát az egy évvel korábbihoz képest 87 százalékkal magasabb, 133,9 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 54 százalékkal többért, tonnánként 116,8 ezer forintért adták augusztus második hetében.

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) augusztusi előrevetítésében 778 millió tonnára jelzi a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás 783 millió tonna lehet, így 275 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szerint az Európai Unióban augusztus elején a végéhez közelített a betakarítás. A várható termés 123,3 millió tonna körül alakul, ami a 2021. évit 5 százalékkal múlná alul. A terméseredmények Dél- és Délkelet-Európában többnyire jók, az egy évvel korábbitól ugyan elmaradnak, de közelítenek az ötéves átlaghoz. Közép- és Kelet-Európa egyes részein gyenge, míg Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában jobb termést takarítottak be. Az észak-európai tagországokban továbbra is jók az aratási kilátások. A termésminőség tekintetében is igen vegyes a kép: Németországban és Franciaország északi részén a fehérjetartalom, Spanyolországban és Kelet-Magyarországon pedig a fajsúly alacsonyabb, mint a korábbi években. A szezonban kevés növényegészségügyi probléma volt megfigyelhető, a mikotoxinok jelenléte alacsony (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 137,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 88 százalékkal haladta meg. A takarmánybúza 133,9 ezer forint/tonnáért (+87 százalék) forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza szeptemberi jegyzése 134,5 ezer forint/tonna volt augusztus 8. és 19. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára 133,5 ezer forint/tonna volt a jelzett időszakban. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a
búza szeptemberi jegyzése 269-298 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy
időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 314-341 euró/tonna tartományban ingadozott.

Kukorica

Az IGC augusztusi projekciója szerint 1179 millió tonna lehet a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználást 1197 millió tonnára jelzik, a termény zárókészlete pedig 265 millió tonnára tehető. A Tallage szakértői augusztusi jelentésükben az egy hónappal korábbihoz képest 10 millió tonnával 55,4 millió tonnára csökkentették az Európai Unió várható kukoricatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbit csaknem 21 százalékkal múlhatja alul, a 2007/2008. gazdasági év óta a legalacsonyabb lehet. A meleg, csapadékszegény időjárás miatt a legnagyobb veszteségek Magyarországon, Romániában, Olaszországban és Horvátországban várhatók. Ausztriában és Lengyelországban valamivel kedvezőbb volt az időjárás, de ezekben a tagországokban is hozamcsökkenésre lehet számítani. Az EU-ban valószínűleg nagy területen takarítják be a kukoricát silóként, hogy takarmányt biztosítsanak az állatoknak, mivel a legelők jelentős része kiszáradt.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 116,8 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica augusztus második hetében, ami az egy évvel korábbit 54 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 130,5 ezer, a decemberi 131,5 ezer, a 2023. márciusi 134,5 ezer forint/tonna volt augusztus 8. és 19. között. A chicagói árutőzsdén 240-252 dollár/tonna között alakult a kukorica fronthavi jegyzése ugyanekkor. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény novemberi tőzsdei elszámolóára 308-337 euró/tonna tartományban mozgott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?