Gabonazsizsik

A gabonazsizsik a rovarok osztályának bogarak rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak alrendjébe és a Dryophthoridae családba tartozó faj. Amilyen apró, annyira kártékony.

A gabonazsizsik jellemzői és kártétele A gabonazsizsik elnevezés egyébként helytelen, hiszen a faj nem a zsizsikek alcsaládjába tartozik. A gabonazsuzsokot a gabonaszállítmányokkal széthurcolták, és ma már világszerte elterjedt, nem ritka, hogy tömegesen megjelenik. A gabonazsizsik mindössze 2-3,5 milliméter hosszú, gesztenyebarna vagy fényes fekete ormányosbogár. Szárnyfedőin finom, párhuzamos, hosszanti irányú barázdák futnak. A gabonazsizsik jól fejlett előtora sűrűn pontozott, az ormány hátán is hosszanti pontsorok vannak. Hártyás szárnya hiányzik, ezért nem tud repülni.

Hogyan védekezhetünk a gabonazsizsik ellen?

A zsizsik bármilyen száraz élelmiszerrel az otthonunkba kerülhet, főként gabonafélékben bújik meg, legyen szó lisztről, rizsről, száraztésztáról, de fűszerben, olajos magvakban, hüvelyesekben, sőt, akár még csokoládéban is előfordulhat. Igen nehéz kiszűrni a boltban, hogy fertőzött-e az adott élelmiszer, de az átlátszó csomagolást érdemes alaposan megvizsgálni, hátha látni benne apró, fekete bogarakat, vagy lyukakat a hüvelyesen, tésztán, amelyek lárvákra utalhatnak.

A papírcsomagolású élelmiszereknél pedig arra kell figyelni, hogy ne legyen sérült a borítás. Ha biztosra akarunk menni, akkor a hazavitt élelmiszert, főként gabonaféléket rakjuk a fagyasztóba 24-48 órára, így az esetleges lárvák/peték, ha voltak, biztosan elpusztulnak. A rendszeres takarítás és a légmentesen záró edények alkalmazása szintén segíthet a gabonazsizsik elleni védekezésben.

Ha minden igyekezet ellenére beférkőztek az élelmiszerek közé a zsizsik, az első és legfontosabb lépés, hogy megkeressük a forrást. Nézzünk át minden bontott és bontatlan élelmiszert is a gabonaféléktől és a hüvelyesektől kezdve. De ne felejtsük, hogy akár csokoládéban, gabonapehelyben, fűszerben, sőt még teában is megbújhatnak. Ha megvannak a szennyezett élelmiszerek, rögtön dobjuk ki őket a kukába, majd a szemetet is távolítsuk el az otthonunkból a lehető leghamarabb, hiszen könnyen kimászhatnak belőle a zsizsik.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!