Eltűnhetnek a boltokból ezek az élelmiszerek: tényleg búcsúzhatunk a kedvenceinktől?

agrarszektor.hu
A szárazság miatt nehezebbé vált betartani a termelési szabályokat, Franciaország világhírű sajtjaitól a spanyol jamónig - a kontinens legjövedelmezőbb élelmiszerexportja került feszült helyzetbe. Az intenzív aszály, amely a tudósok szerint az elmúlt 500 év legrosszabbja volt, mindenféle termést károsított Európában, beleértve a gabonaféléket, a zöldségeket, a mézet és a bort, de veszélybe sodorta a minőségüket és hagyományos jellegüket tanúsító uniós pecséttel védett európai regionális különlegességek előállítását is - és megemelte az áraikat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az egyre nagyobb hatású és gyakoribb időjárási események felforgatják a termelési ciklusokat, megnehezítve ezen ínyenc ételek készítőinek, hogy ragaszkodjanak a szigorú, hagyományos receptekhez és eljárásokhoz, amelyeket be kell tartaniuk. A bevételkiesés jelentős lehet. A tavalyi évben ezekkel a minőségi jelzésekkel, azaz a földrajzi jelzésekkel (GI) ellátott élelmiszerek és italok értékesítésével több mint 70 milliárd eurós bevételt értek el - írja a NAK. Franciaországban, amely több mint 250 ilyen címkével büszkélkedhet, a Savoie régió tejtermelői -akik olyan sajtokat termelnek, mint a lyukas Emmental de Savoie vagy a Raclette de Savoie- azt mondják, hogy a szárazság felperzselte a füves prériket, melyek szervesen kapcsolódnak az évszázados receptekhez, és központi szerepet töltenek be tehenek takarmányozásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Már júniusban lehetetlenné vált a legeltetési követelmények betartása, így hozzá kellett nyúlni a télre betárolt készletekhez, ezért savoyai gazdák és több más francia földrajzi jelzéses terméket előállító is eltérést kért a termelési szabályoktól az aszály közepette, annak érdekében, hogy továbbra is használhassák a jövedelmező EU-s jelzéseket. Délnyugat-Franciaországban az EU által védett Piment d'Espelette-t termelő gazdálkodók, szintén eltérést kaptak az INAO -tól (Franciaország Nemzeti Eredeti és Minőségi Intézete, mely az ottani földrajzi jelzéseket és más minőségi jelöléseket szabályozó kormányzati szerv) mivel lehetetlenné vált a termőterület esővízzel történő öntözése. A Le Parisien szerint a Piment d'Espelette mellett az INAO már két borra adott eltérést: a bordeaux-i régióból és a Saint-Nectaire sajt készítőiből, és további kérelmekre számítanak.

Hangsúlyozni kell, hogy ezek az engedmények átmenetiek, így a gazdák egyre jobban aggódnak, hogy hosszútávon miként lesznek képesek alkalmazkodni a változó környezethez. Az olaszországi Pó folyót sújtó idei szárazság miatt -amelytől az olasz iparosodott mezőgazdaság nagyjából 30 százaléka függ- a parmezán sajtkészítők nehezen teljesítették saját termelési előírásaikat, mivel teheneik kevesebb tejet adtak. A makkal táplált spanyol, fajtatiszta Ibérico (Ibérico de Raza Pura) sonkája, a Jamón de Bellota termelői azt mondják, hogy az aszálytól sújtott tölgyesek egyre kevesebb makkot teremnek. Ezért arra kényszerültek, hogy csökkentsék az előállított sonka mennyiségét a rendelkezésre álló kevesebb makk mennyiségének megfelelően.

EZ IS ÉRDEKELHET

A változó éghajlat mellett az EU gazdálkodóinak a szabályozási környezet fenyegetéseivel is szembe kell nézniük Brüsszelben. Attól tartanak, hogy az uniós élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó tervek aránytalanul veszik célkeresztbe a földrajzi jelzéseket, amelyek általában zsírosak vagy sósak (így negatív információt közvetítenének a fogyasztóknak, mert a hagyományos eljárásokkal készült termékek a leegyszerűsített jelölések nem kapnának kedvező megjelölést).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?