Aggasztó hírek jöttek az időjárásról: készülhetünk az újabb aszályra?

Aggasztó hírek jöttek az időjárásról: készülhetünk az újabb aszályra?

agrarszektor.hu
A Klímapolitikai Intézet legfrissebb jelentése szerint az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható 2024-ben. Kovács Erik, a szervezet vezető kutatója szerint egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat. A klímaváltozás hatása a világ agráriumára és a magyar mezőgazdaságra kiemelt téma lesz az AgroFuture 2024 konferencián, amire még most sem késő jelentkezni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Kovács Erik szerint 2024-ben az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár vár a világra. A Klímapolitikai Intézet vezető kutatója úgy látja, hogy három éve elindult egy nagyon erőteljes melegedési tendencia a légkörben, és ez az egész bolygóra kiterjedően idén is folytatódik, a csúcsára érhet a nagyon erőteljes melegedés - olvasható az Infostart oldalán.

Természetesen nem fog leállni a melegedés, hanem most ennek a nagyon rövid ideig tartó intenzív melegedésnek a csúcsa jön el, így most átlépjük például a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, amit az ember csak 2100-ra tűzött ki maga elé az úgynevezett párizsi klímacélok között

- mutatott rá Kovács Erik.

Ez azt jelenti azonban, hogy mintegy hét évtizeddel hamarabb eljön az a melegedési mérték, amit csak 2100-ra várt az emberiség. A kutató kiemelte, hogy a legerőteljesebb melegedési régióknak jelenleg Európa, Kelet-Ázsia és Észak-Amerika számítanak. Kovács Erik a jelenség hátterében több ok áll egyszerre. Mint fogalmazott,

van általános meteorológiai, illetve van a klímaváltozáshoz köthető oka. Az egyik ilyen, hogy nagyon magas a légkör üvegházgázszintje, különösen a metán szaporodott meg, illetve a dinitrogén-oxid nagyon nagy mennyiségben van a légkörben, ezek nagyon erőteljes melegítő gázok. Ezenkívül a Csendes-óceán keleti-nyugati medencéje az átlagnál 2-7 fokkal melegebb. Ez azt jelenti ilyenkor, hogy El Nino-időszakról beszélünk, ez nagyon fűti a bolygót átmenetileg, de ez most jelentősen csillapodni fog, sőt az év második felében ennek a hideg periódusa fog bekövetkezni a Csendes-óceánon, de ez nálunk Európában akkor sem jelent jót, csak még melegebb időjárást.

Ezenkívül mindhárom óceán, de a Földközi-tenger és az Adriai-tenger hőmérséklete is körülbelül 2-4 fokkal magasabb a sokéves, illetve évtizedes átlagoknál, ami szintén hozzájárul a mostani erőteljes melegedéshez a kutató szerint.

Magyarországon is komoly problémát okozhat a felmelegedés

A Kárpát-medence különösen kitett lehet, bár Kovács Erik óvatos közelítést javasol a meteorológiai részletekhez. A klímaszakértő szerint a mostani szezonális modellek előrejelzései azt mutatják, hogy a tavalyinál kevésbé lesz csapadékos, de például a 2022-esnél vagy a 2021-esnél csapadékosabb lesz a nyár, és forróságra kell majd számítani, nagyon sok hőhullámmal. Az év második felétől kezdődhet el szerinte nagyon nagy valószínűséggel egy újabb száraz időszak, amely akár egy-két évig is eltarthat, de ez "egyébként is hozzátartozik a Kárpát-medence klímájához", így tehát a jövő évi nyár várható különösen száraznak a mostani modellek alapján.

Kovács Erik ugyanakkor arra is rámutatott, hogy bár az ember nagyon könnyen alkalmazkodó lény, a mezőgazdaságot azonban át kell állítani, növények nemesítésébe, klónozásba kell fogni, új termőhelyeket, illetve aktív és passzív védekezési formákat kell kialakítani az aszály ellen. A vízgazdálkodással pedig szerte Európában nagy probléma van, minél hamarabb meg kell ezt oldani. Egyénileg is védekezni kell, a lakóhelyeket szigetelni lesz szükséges. Ha valaki tud, ültessen el a kertjében plusz egy-két fát, egy fa alatt ugyanis 6 Celsius-fokkal hűvösebb van, mint egy csupasz talajú felületen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?