Itt a dán kormány terve: emiatt most sok állattartó aggódhat

Itt a dán kormány terve: emiatt most sok állattartó aggódhat

agrarszektor.hu
A dán gazdák aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Dánia, az ambiciózus klímavédelmi céljai elérésére irányuló erőfeszítések részeként szén-dioxid-kibocsátási adó kivetését tervezi a mezőgazdaságra. Ez ugyanis a termelés csökkentésére és a gazdaságok bezárására kényszerítene sok gazdát. Az ágazat nagyobb szereplői is úgy látják, hogy ez a fajta kibocsátás-csökkentés egyben a termelés jelentős méretű visszaesésével is járna.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dánia, amely jelentős sertéshús- és tejtermék-exportőr, a világon elsőként vethet ki kibocsátási adót a mezőgazdaságra, és ez a lépés széles politikai támogatást élvez az országban, miután Új-Zéland tavaly 2025 végéig elhalasztotta az ilyen adó bevezetését. A mezőgazdasági termelőkre kivetett szén-dioxid-adó segíthetne Dániának elérni a 2030-ra vonatkozó, jogilag kötelező érvényű célt, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 70%-os csökkentését - írta meg a Reuters.

Egy ilyen intézkedés azonban magasabb költségeket is jelentene a gazdálkodók számára, és ennek következtében akár egyötödével is csökkenne a termelés - állapította meg egy kormány által megbízott csoport szerdán közzétett jelentésében. A kibocsátott szén-dioxid (CO2) millió tonnánként 750 dán koronás (109 dollár) adójának lenne a legnagyobb hatása. A csoport 375 koronás és 125 koronás alacsonyabb adókat is fontolóra vett.

Ezek a modellek valami nagyon kiábrándító dolgon alapulnak, nevezetesen azon, hogy az éghajlatváltozás csökkentése csak a termelés csökkentésével érhető el

- mondta Peder Tuborgh, az Arla Foods tejtermelő cég vezérigazgatója a Reutersnek.

Peder Tuborgh elmondta, hogy az új technológiák segítségével az Arla 9000 gazdája Dániában, Svédországban, Angliában, Németországban és a Benelux államokban 1 millió tonnával csökkentette a kibocsátást az elmúlt két évben. Mint mondta,

van egy innovációs út. És mi szeretnénk ezt az utat folytatni, ahelyett, hogy leállítanánk a termelésünket.

Dániában a földterület több mint fele mezőgazdasági művelés alatt van, és a dán Concito klímavédelmi agytröszt szerint a mezőgazdaság az ország szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős. A mezőgazdasági ágazat politikai csatatérré vált, mivel az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátási célt. A mezőgazdasági termelők hetek óta tiltakoznak a blokkban, mondván, hogy növekvő költségekkel és adókkal, bürokráciával és túlzott környezetvédelmi szabályokkal kell szembenézniük. A kormányzati tanácsadók által felvázolt forgatókönyvek 6-15% közötti mértékben csökkentenék a mezőgazdasági termelést, a legszigorúbb adózási forgatókönyv szerint pedig a szarvasmarha- és sertéstermelés mintegy 20%-kal esne vissza.

Viszonylag drámai lesz, ha ezt az utat választjuk. Kulcsfontosságú, hogy a legjobb gazdáinkat arra ösztönözzük, hogy jobbá váljanak, hogy a fenntartható átállásban élen járhassunk

- mondta Jais Valeur, Európa legnagyobb sertéshústermelőjének, a Danish Crownnak a vezérigazgatója a TV2-nek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?