Riasztó jóslat látott napvilágot az időjárásról: ez várhat Európára a jövőben?

Riasztó jóslat látott napvilágot az időjárásról: ez várhat Európára a jövőben?

MTI
Európa több mint kétszer olyan gyorsan melegedett az elmúlt három évtizedben, mint a világ többi része, és az összes kontinens közül itt mérték a legnagyobb hőmérsékletemelkedést - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) az Európa klímaállapotáról szóló jelentésében. Az elmúlt egy éven tapasztalható szélsőséges időjárási események több mint 50 milliárd dollár értékű kárt okoztak Európában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jelentés elkészítését egy nagyon szélsőséges nyár előzte meg. Nagy-Britanniát rekordhőmérséklettel járó hőhullám sújtotta, alpoki gleccserek soha nem tapasztalt gyorsasággal olvadtak meg, és a Földközi-tenger vizének hőmérséklete is hosszú ideig nagyon magas volt.

Az európai kontinens nagyon érzékletesen szemlélteti a globális felmelegedést, és arra figyelmeztet bennünket, hogy még a leghatékonyabban védekező társadalmak sincsenek védve az időjárási szélsőségek hatásaitól

- jelentette ki Petteri Taalas, a WMO főtitkára közleményében.

Az európai kontinensen a hőmérséklet 1991 és 2021 között évtizedenként átlagosan 0,5 Celsius-fokkal nőtt, miközben a globális növekedés átlagosan 0,2 fok volt évtizedenként. Clare Nullis, a WMO szóvivője hozzátette, hogy a Földön a legnagyobb mértékben az Északi-sarkvidék melegszik, Európánál is gyorsabban, de a WMO hat régióra osztotta a világot, és az Északi-sarkvidéket nem számítja külön régiónak. Az elmúlt egy évben történt szélsőséges időjárási eseményeket - főleg áradásokat és viharokat - a klímaváltozás még elviselhetetlenebbé tette, és rekordnagyságú, több mint 50 milliárd dollár értékű kárt okozott Európában.

Európa kiugró melegedésének az az oka, hogy a kontinens nagy része a sarkvidéki, illetve a szubarktikus övben helyezkedik el, tehát a Föld leggyorsabban melegedő tájain, de az is, hogy megváltozott a légköri áramlatok, a felhők elhelyezkedésének rendszere - állítják tudósok. Egyesek egyenesen a földi hőhullámok centrumának nevezik Európát, mert számuk a kontinensen a légáramlatok megváltozása miatt gyorsabban nőtt, mint a világ bármely más táján. A jelentés szerint ebből a szempontból pozitívum, hogy az Európai Uniónak 1990 és 2020 között sikerült 31%-kal csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és a jövőre vonatkozó tervek is hasonlóan nagyívűek.

A WMO jelentésének kiadását néhány nappal az ENSZ egyiptomi éghajlatváltozási konferenciája elé időzítette. A COP27 november 6. és 18. között lesz Sarm-es-Sejkben. A jelentés elkészítésében a Copernicus európai klímakutató intézet is közreműködött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?