Riasztó jelentés látott napvilágot a felmelegedésről: tényleg ez várhat az emberekre?

Riasztó jelentés látott napvilágot a felmelegedésről: tényleg ez várhat az emberekre?

agrarszektor.hu
Ha nem reagálunk a globális felmelegedés veszélyére, világunk visszafordíthatatlanul megváltozik. Többek között ezt állapítja meg a Roland Berger „Trend Compendium” tanulmánysorozata, amely a klímaváltozás lehetséges következményeit vizsgálja. A tanulmány kimondja: azonnal meg kell állítanunk a szennyezést, különben a világ népességének negyede lesz kitéve szélsőséges időjárási körülményeknek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra szorítása napjaink egyik legaktuálisabb és legsürgetőbb problémája. Amennyiben ez nem történik meg számos olyan tényezővel kell számolnunk, amelyek jelentősen formálni fogják életünket. Az alábbi példák azt mutatják meg, hogy a Roland Berger szerint milyen változásokkal kell szembenéznünk, ha a globális középhőmérséklet 2,0 Celsius-fokkal emelkedik:

  • A világ 28%-a lesz kitéve szélsőséges hőségnek és hőhullámoknak 20 évente legalább egyszer. A kedvező forgatókönyv megvalósulása esetében - azaz, ha a felmelegedést sikerül 1,5 fokon tartani - ez az arány lényegesen kisebb. Mindössze az emberek 9%-a lesz kitéve szélsőséges hőhullámoknak 20 évente legalább egyszer.
  • 10 évente várhatóak jégmentes nyarak az Északi-sarkvidéken. A kedvezőbb esetben ez csak 100 évente fog megtörténni.
  • Minden fél fokos felmelegedés jelentősen alacsonyabb terméshozamokat és az élelmiszerek alacsonyabb tápanyagtartalmát eredményezi.
  • A tengerben a biológiai sokféleséget, az ökoszisztémákat és az ökológiai funkcióikat 1,5°C esetén lényegesen kisebb kockázat fenyegeti, mint 2°C esetén.
  • 2100-ra gyakorlatilag az összes korallzátony elpusztul, ha nem sikerül megállítani a felmelegedést. A szerencsésebb esetben viszont a korallzátonyoknak „csak” a 75%-a fog eltűnni.
  • 49 millió embert fog érinteni a tengerszint 56 cm-es emelkedése 2100-ig, a 1,5 Celsius-foknál ezek az arányszámok alacsonyabbak lesznek.

Nem csak az emelkedő hőmérséklet és annak következményei jelentenek fenyegetést a környezetünkre. A különböző típusú szennyezések jelentősen károsítják a természetet és veszélyeztetik az egészségünket. 10-ből 9 ember olyan levegőt lélegzik be, amely meghaladja a WHO légszennyezettségi irányelveit, a légszennyezés felelős minden nyolcadik halálesetért világszerte. A vízszennyezettség is komoly méreteket öltött az utóbbi évek során. A Csendes-óceán egyik nagy szemétfoltja 1,8 trillió darab műanyagot tartalmaz 1,6 millió négyzetkilométernyi területen - ez nagyságrendileg háromszor akkora, mint Franciaország. A különböző forrásokból származó szennyezések csökkentésére, minimalizálására irányuló intézkedések közül a Roland Berger az alábbi négyet emeli ki:

  • Élő szervezetre kártékony anyagok betiltása és folyamatos felülvizsgálása.
  • Szigorúbb szennyezési határ- és küszöbértékek megállapítása minden szennyezéstípusra vonatkozóan
  • Kibocsátásmentes vagy alacsonyabb kibocsátású energiatermelés megvalósítása.
  • Átállás a körforgásos megközelítésekre és a hosszabb élettartamú, fenntarthatóbb termékek előállítására.

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere szerint a legtöbb ágazatban az üzleti élet változni fog, akár az éghajlati vészhelyzet közvetlen és közvetett hatásai, akár a szabályozási változások, akár a fogyasztás új trendjei miatt. Ez az átalakulás lehetőséget kínál a vállalatok számára, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Azokat a vállalatokat, amelyek már most proaktívan cselekednek, nem érik majd meglepetések - tette hozzá a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?