Rotációs kapa

A rotációs kapa egy forgó mozgást kifejtő, tengelyre szerelt kapatagokkal ellátott gép, amelynek fő feladata a talaj felső rétegének átforgatása.

A rotációs kapa egy igen népszerű talajművelő géptípust takar, amelyet sűrűn emlegetnek alternatív elnevezésekkel: nevezik kapagépnek, kapálógépnek, talajmarónak és rotakapának is. A rotációs kapa valójában egy forgó mozgást kifejtő, tengelyre szerelt kapatagokkal ellátott géptípusról van szó, amelynek fő feladata a talaj felső rétegének átforgatása. A berendezés használható például a talaj előkészítésére, gyommentesítésre, valamint kisebb szár- és gyökérmaradványok eltüntetésére.

A rotációs kapák használata hazánkban igen széles körben elterjedt a kiskerti talajművelési munkák kapcsán. A gép felépítését tekintve a rotációs kapák lelkét a robbanómotoros meghajtóegység jelenti, ehhez kapcsolódik a fogókarokkal (szarv) ellátott váz, illetve a kapatagokat megforgató meghajtó tengely.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.