Kongatják a vészharangot: eltűnhet a boltokból sokak kedvenc édessége?

Kongatják a vészharangot: eltűnhet a boltokból sokak kedvenc édessége?

agrarszektor.hu
Egyre több területen válnak érezhetővé a klímaváltozás hatásai. A rendkívüli szárazságok és csapadékhiányos időszakok éppúgy óriási károkat okoznak, mint az özönvízszerű esők és villámáradások, a heves viharok és tomboló erdőtüzek. Mostanra már ott tart a folyamat, hogy a világszerte egyre gyakoribb és súlyosabb aszályok immáron az emberiség egyik kedvenc édességét, a csokoládét is veszélyeztetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A napokban lezárult a COP27 klímacsúcs, ahol a világ vezetői között abban ugyan nem volt vita, hogy a klímaváltozás ellen fel kell lépni, azonban a nagy áttörés nem következett be. Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait ugyanakkor már a bőrén érezheti az emberiség. A kakaótermelők például már attól tartanak, hogy a klímaváltozás hatására jelentősen csökkenni fog a termés, amelynek a boltok üres étcsokoládés polcai lesz a következménye - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Veszélyben az elefántcsontparti kakaótermesztés?

Elefántcsontpart egy 27 millió lakosú ország Afrikában. Az egyik legfontosabb iparága a kakaótermesztés, amely mintegy 600 ezer gazdálkodót foglalkoztat és csaknem a lakosság negyedét tartja el. A szektor a nemzeti GDP 15%-át teszi ki. Ám most komoly veszély fenyegeti, ugyanis a szélsőséges időjárás miatt veszélybe került a kakaóbab termesztése.

Elefántcsontpart termeli a táblás csokoládék alapanyagának csaknem 50%-át. Bár az országos termelés továbbra is jó úton halad, mivel a megművelt földterületek nagysága egyelőre növekszik, a szakértők szerint a kistermelőknek siralmas lesz az idei szezon. Ahhoz ugyanis, hogy a kakaófa jó terméshozamot produkáljon, az esőzéseknek a növekedési ciklus megfelelő időpontjában kell érkezniük. A rosszkor érkező csapadék a termés megbetegedését is okozhatja. Az AP News megszólaltatott helyi termelőket is: Jean Baptiste Saleyo, aki több mint 40 éve termeszt kakaót családja többhektárnyi földjén, arról panaszkodott, hogy az idei esőzések kiszámíthatatlansága és az aszályos időszakok miatt attól tart, hogy ő is az éghajlatváltozás áldozatává válhat.

Sok gazdálkodónk, akik általában 500 kilogrammot szoktak termeszteni, az idén csak 200 kilóra számíthatnak, ami nagy gondot jelent

- jelentette ki Jean Yao Brou is, az Anouanze szövetkezet főtitkára, amely segít a helyi gazdáknak piacra vinni a termésüket.

Ghánában is meg kell küzdeni az időjárással

Elefántcsontpart mögött Ghána a második legnagyobb kakaóbab-termelő ország, ám az éghajlatváltozás az itteni kakaótermelőket is nehéz helyzetbe hozta. A ghánai terméshozam szintén visszaesett, mivel a száraz és az esős évszak eddig kiszámítható váltakozása az éghajlatváltozás következtében sokkal szeszélyesebb lett, egy rosszkor érkező eső, vagy egy váratlan aszály pedig komoly gondokat okoz a termelésben - írta meg az Evening Standard. A kakatóbab termesztéséből élők problémáit tovább tetézi, hogy az ebből származó jövedelmek csökkenése egybeesett a megélhetési költségek emelkedésével, mivel a világszerte megemelkedett infláció minden területen begyűrűzött az afrikai országokba is.

Az AfricaNews értesülései szerint a két legnagyobb termelő - Elefántcsontpart és Ghána együttesen a globális termelés több mint felét adják - korábban már összefogott egymással a piaci árak stabilizálása és a gyerekmunka visszaszorítása érdekében. A megállapodást az indokolta, hogy a Világbank adatai alapján a szektorban dolgozó csaknem egymillió ember több mint a fele a szegénységi küszöb alatt él, azaz naponta kevesebb mint 1,2 dollárt (475 forintot) keres. Azonban kérdésessé vált, hogy az árstabilizációs törekvéseiket mennyire tudják megvalósítani a klímaváltozás nehézségei közepette.

A klímacsúcs sem biztos, hogy megmenti a csokoládét

A közelmúltban ért véget az ENSZ klímacsúcsa, az egyiptomi Sarm es-Sejkben rendezett COP27. A világ országai napokig tárgyaltak az éghajlatváltozás következményeiről és szóba került a csokoládé is. Samuel Abu Jinapor, Ghána földekért és természeti erőforrásokért felelős minisztere felszólította a világ vezetőit, hogy változtassák meg a globális pénzügyi és kereskedelmi struktúrát, hogy az megfeleljen a klímacélok tarthatóvá tételéhez szükséges fenntarthatósági normáknak.

A klímakonferencián kakaótermesztő országokat is felszólították arra, hogy tegyenek többet kakaóágazataik fenntarthatóságáért. Azt a miniszter is elismerte, hogy a kakaóágazat az erdőirtás révén hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Azonban hangsúlyozta, hogy a termelők megfelelő támogatása nélkül valamennyi beavatkozás hiábavaló lenne. Samuel Abu Jinapor ugyanakkor kiemelte, hogy a szektor egy sok milliárd dolláros értéklánc, amelynek a termelők a legvégén vannak. Bár fel lehet szólítani őket fenntarthatósági lépésekre, a mezőgazdaságnak ez az ágazata mindössze 0,04%-kal veszi ki a részét a környezetkárosításból.

De mi van a mindenkit érdeklő kérdéssel? Eltűnhet a boltokból a csokoládé?

Az csokoládé eltűnésétől az elkövetkező néhány évben még nem kell tartani. Azonban a klímaváltozás miatti terméscsökkenés aggasztó jel lehet, és a kínálat mérséklődése miatt a világpiaci árak emelkedésére mindenképpen érdemes lesz felkészülni, legalább lélekben. Fontos továbbá azt is számításba venni, hogy az is megemelheti az emberiség kedvenc édességének az árát, ha a kakaóbab-termelőknek sikerül érvényesíteni az érdekeiket, és méltányosabb bérezést tudnak kiharcolni maguknak a munkájukért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?