Rengeteg emberrel végzett az időjárás Európában: bármikor beüthet újra a baj

Rengeteg emberrel végzett az időjárás Európában: bármikor beüthet újra a baj

MTI
Megközelítőleg 195 ezer ember esett áldozatul 1980 és 2021 között Európában a szélsőséges időjárási körülményeknek, amelyek ugyanezen idő alatt több mint 560 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 207 883 milliárd forint) gazdasági veszteséget is okoztak - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). Ha a Föld felmelegedése nem áll meg, éves szinten akár 25-45 milliárd eurós gazdasági veszteséget is okozhatnak a klímaváltozással járó időjárási szélsőségek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az 560 milliárd eurós veszteségből mindössze 30%, vagyis 170 milliárd azaz volt biztosítva - közölte az EEA, amely új internetes portált indított a szélsőséges időjárással kapcsolatos közelmúltbeli adatok összegzésére. Aleksandra Kazmierczak, az EEA szakértője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy

a további veszteségek megakadályozása érdekében sürgősen intézkedni kell a szélsőséges időjárással kapcsolatos események kivédésére, aktívan fel kell készülni rájuk.

A legutóbbi adatok szerint a halálesetek 81%-áért és a pénzügyi veszteségek 15%-áért a hőhullámok a felelősek. Európának intézkedéseket kell hoznia az idős lakosság megvédése érdekében, miután az idősek különösen érzékenyek a nagyon szélsőséges hőségre - közölte az EEA. A legtöbb nemzeti alkalmazkodási politika és egészségügyi stratégia elismeri a hőségnek a szív- és ér-, valamint a légzőrendszerre gyakorolt hatását. Ugyanakkor e stratégiáknak kevesebb mint a fele foglalkozik a hőség közvetlen hatásaival, mint amilyen a kiszáradás vagy a hőguta - olvasható az ügynökség közleményében. Az éghajlatmodellezés pedig hosszabb, intenzívebb és gyakoribb hőhullámokat jelez előre. 

A múlt év nyarán a szokásosnál jóval több volt a halálozás Európában az ismétlődő hőhullámok miatt, a 2022. évi halálesetek azonban nem szerepelnek a frissen közzétett adatok között. 2022 júliusában 53 ezerrel - azaz 16%-al - többen haltak meg, mint a 2016 és 2019 közötti évek havi átlaga, bár nem minden halélesetet tudtak be közvetlenül a hőségnek az EEA szerint. Spanyolországban az extrém hőség miatt igazoltan több mint 4600-an haltak meg tavaly júniusban, júliusban és augusztusban.

A 2022 februárjában az EEA által közzétett adatok szerint a szélsőséges időjárás 142 ezer ember halálát okozta és 510 milliárd eurós veszteséget okozott az 1980 és 2020 közötti időszakban. A szerdán közölt kárösszeg nagysága főleg annak tudhatók be, hogy 2021-ben az árvíz Németországban és Hollandiában majdnem 50 milliárd eurós gazdasági veszteséget okozott. A halálesetek számát tekintve a statisztikai módszerekben Franciaországban és Németországban történt változás vezetett a 2022 februári és a mostani adatok közötti nagy eltérésekre. Míg az árvizek a halálesetek 2%-át idézték elő, a gazdasági veszteségek 56%-áért felelősek.

Az emberek által okozta éghajlatváltozás ötszörösére-hatszorosára növelte az aszály kockázatát 2022-ben, amikor az erdőtüzek kétszer akkora területet pusztítottak el, mint a korábbi években - áll a környezetvédelmi ügynökség jelentésében. Az aszályok igen sokba kerülhetnek. A gazdasági veszteségek a jelenlegi évi kilenc milliárd euróról az évszázad végéig 25 milliárd euróra nőhetnek Európában, ha a Földön 1,5 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet. A tudományos előrejelzések szerint a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén a veszteségek elérhetik a 31 milliárd eurót, 3 Celsius-fokos emelkedés esetén pedig a 45 milliárd eurót. Az EEA arra is felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdaság szempontjából "pusztítók" lehetnek a következmények.

A gazdák az alkalmazkodásra képes gabonafajták termesztésével, a vetési idő és az öntözési rendszerek megváltoztatásával tudják csökkenteni az emelkedő hőmérséklet és az aszály hatását

- áll az EEA jelentésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?