Lesújtó hírek jöttek: mégis, mi történik a sertéshússal az EU-ban?

Lesújtó hírek jöttek: mégis, mi történik a sertéshússal az EU-ban?

agrarszektor.hu
Az ASP-től mentes, biztos export serréshús piacokkal rendelkező Európa sajnos már a múlté. Az EU  korábban a termelésének több mint tizedét (13%-át) exportálta elsősosrban Kínába, Dél-Koreába, Hongkongba, Japánba és Szingapurba. A külpiacok visszaesése mellett a belső kereslet is csökkent az utóbbi években. A nagy kérdés, hogy ez az ágazati depresszió meddig folytatódik és ebből a folyamatból a magyar sertéságazat vajon tud-e profitálni. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly év elején, de még nyáron is többen arról írtak, hogy a sertéságazat lehet a 2023-as év nyertese. Ha a minden eddiginél magasabb élőállat-felvásárlási árakat, valamint a takarmány- és energai költségek csökkenését nézzük, ez igaz is lehetne. Ennek ellenére folyamatosan csökken a hízó előállítás és emiatt a vágások száma (-8,5%) és a sertésállomány (-15%). Százalékos arányban a legnagyobb „vesztes” Dánia, ahol a tavalyi 6% felett i csökkenés után újra csaknem 20%-kal csökkent a vágásszám egy év alatt , de - ha Görögország mértékében elhanyagolható vágásszámnövekedését figyelmen kívül hagyjuk - minden tagállamban csökkent a levágott sertések száma - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Különösen átványos a vágásszámok visszaesése az unió korábbi legnagyobb termelője és exportőre, Németország esetében. Az elmúlt három évben nem volt olyan hónap, amelyben a havi vágásszámok ne maradtak volna el az előző év számaitól. A németek nem titkoltan elkötelezték magukat az állomány csökkentése mellett: 2030-ig drasztikusan, a korábbinak szinte a felére akarja a kormány csökkenteni a sertésállományt. A többi állattenyésztési ágazatnál is a leépítés a cél. Sokan úgy reagálnak az európai, különösen a német állománycsökkenésre, hogy az jó hír lehet a hazai sertéstartóknak, hiszen csökken a (túl)kínálat az uniós piacon, ez pedig jó hatással lesz a hazai árakra.

Nem vitatva a kínálati eltolódás hatását az árakra, óva intünk mindenkit attól, hogy azt gondolja, mostantól könnyebb lesz! A német ágazat átalakulásának rostáján vélhetően a hazai átlagnál jóval hatékonyabb, állatjóléti és járványvédelmi szempontból szigorúbb előírásoknak megfelelő cégek fognak fennmaradni. Ha nem figyelünk, és nem készülünk fel ezekre a változásokra, akkor a hazai ágazat számára öt év múlva a jelenleginél nehezebb versenyben kell majd helytállnia. Nem biztatnánk ezért senkit azzal, hogy az uniós termelés korábban bemutatott nagyméretű csökkentése már garantálja a következő évek egyensúlyát és nyugodt fejlődését. 2023 első 8 hónapjában ötödével csökkent az EU sertéshúsexportj

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?