Aggasztó hírek érkeztek: mégis, mi történik a sertéshússal az EU-ban?

Aggasztó hírek érkeztek: mégis, mi történik a sertéshússal az EU-ban?

agrarszektor.hu
Folyamatosan csökken a sertéshústermelés Európában. A 2023-es év első 7 hónapjában az Európai Unió tagállamaiban a sertéshústermelés 11,9 millió tonna volt, ami mintegy 8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ez már a második egymást követő év, amikor a termelés csökken, mivel a 2023. évi termelés több mint 10 százalékkal marad el az 5 éves átlagtól. A szakértők legfrissebb előrejelzése szerint a 2023-as sertéshústermelés 6,6 százalékkal lesz kevesebb az előző évinél.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Minden nagyobb európai sertéshústermelő országban csökkentek a sertésvágási számok. Spanyolországban, Európa legnagyobb sertéshústermelő országában tavaly 56,3 millió sertést vágtak le a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint. Ez 2,1 millióval, vagyis 3,5%-kal kevesebb, mint 2021-ben - írta meg az UkrAgroConsult. Tonnában kifejezve Spanyolország tavaly 5,027 millió tonna sertéshúst termelt. Ez mindössze 3%-os csökkenés az előző évhez képest. Idén folytatódni látszik a csökkenés: a 2023-as év első 7 hónapjában 30,6 millió sertést vágtak le Spanyolországban, ami az év egészére nézve valamivel több mint 52 millió sertést jelentene.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Egyesült Királyságban 2023 szeptemberében 780 ezer sertést vágtak le, ami 11%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - jelentette a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra). A sertéshústermelés 73 ezer tonna volt, 10,2%-kal kevesebb, mint 2022 szeptemberében. Az éves mezőgazdasági cenzus szerint az Egyesült Királyságban mintegy 10%-kal csökkent a tenyészkocák száma. Az AHDB illeték szervezet szerint a közelmúltban a magasabb sertésárak a tenyésztők jövedelmezőségének enyhe javulásához vezettek. Az Egyesült Királyságba irányuló uniós sertéshúsimport július végéig összesen 84 ezer tonna volt. Ez 16 200 tonnával, mintegy 16%-kal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ez annak ellenére történt, hogy a hazai termelés visszaesett, ami a kereslet kielégítése érdekében magasabb importot tehetett szükségessé. Ez azt jelzi, hogy a sertéshús iránti általános kereslet csökkent, mivel a fogyasztók a megélhetési költségekkel kapcsolatos válsággal szembesülnek

- jelezte az AHDB.

A francia mezőgazdasági statisztikai hivatal, az Agreste jelentése szerint idén augusztusban 1,716 millió sertést vágtak le, ami az előző évinél 4,3%-kal kevesebb, és 7,9%-kal van az 5 éves átlag alatt. Az Agreste a francia sertéshúsfogyasztás alig több mint 3%-os csökkenéséről is beszámolt, aminek következtében Franciaország 2023 júliusában 7,1%-kal kevesebb sertéshúst és sertésterméket importált, összesen 49 millió tonnát, miközben az export 9,1%-kal csökkent. A sertéshús és sertéstermékek kereskedelmi mérlege még mindig erősen negatív, ami zavarja az állattenyésztő szervezeteket és a kormányt is.

Minden jelentős sertéshústermelőnél csökkentek a vágási számok, munkahelyek szűntek meg

A vágási adatok más jelentős sertéshústermelő országokban is csökkentek, Németországban 9%-kal, Hollandiában 15%-kal, Dániában pedig mintegy 21%-kal. A folyamatos csökkenés súlyos következményekkel jár a sertésfeldolgozó iparra nézve. A holland húsipari termelő Vion Food Group az Emstek, Holdorf és Landshut telephelyein végrehajtott átszervezésekkel a németországi termelési kapacitásait a piachoz igazította. A közelmúltban a Vion bejelentette a bajorországi Großostheim telephelyének bezárását is, ami további 220 munkahely megszűnésével járt. A Tonniës, Németország legnagyobb sertésfeldolgozója szintén bezárt telephelyeket, vagy más módon módosította termelési kapacitását.

Az Egyesült Királyságban a JBS brazil húsipari óriáscéghez tartozó Pilgrim UK bezárt több olyan telephelyet, amelyet korábban a dán Crown Tulip UK brit márkától szerzett meg. Júliusban a Pilgrim UK bejelentette az Ashton-under-line-i termelés megszüntetését, ami 542 munkahely megszűnésével járt, miután korábban már bezártak telephelyeket Coalville-ben és Bury St Edmundsban. Dániában a legnagyobb gyártó, a Danish Crown idén nyáron jelentős szerkezetátalakítási és költségcsökkentési műveletet jelentett be.

A Danish Crown 2022 tavasza óta komoly kihívásoknak van kitéve versenyképessége szempontjából. Annak ellenére, hogy a sertések jelenlegi árai rekordmagassághoz közelítenek, a dániai sertések elszámoló árai jelenleg messze elmaradnak a többi európai országétól. Következésképpen a dán gazdák számára nem volt kellően vonzó a dániai vágósertés-hizlalás, ezért a nyári időszakban a vezetőség a Danish Crown alaptevékenységének egyszerűsítésére és újragondolására irányuló terv kidolgozására fordította erőfeszítéseit

- közölte akkor a vállalat.

Mi a helyzet Magyarországon?

2023 első fél évében a magyarországi vágóhidakon 2 millió 184 ezer sertést vágtak le, 2,5%-kal, vagyis 55 ezer darabbal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A levágott állatok élősúlya összesen 257 ezer tonna, hasított súlya 206 ezer tonna volt, azaz az élő- és a hasított súly egyaránt 3,5%-kal múlta alul az előző év hasonló időszakának értékét. A sertésvágás élősúlyban havonta átlagosan 42 ezer tonna felett alakult, míg a legmagasabb havi érték, a márciusi megközelítette a 47 ezer tonnát. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első fél évi 35,1 ezerről - több mint 15%-kal - 29,7 ezer darabra csökkent a 2023. január-júniusi időszakban.

Az élő sertés kivitelének volumene 10%-kal bővült, az import 3%-kal csökkent 2023 első öt hónapjában 2022 azonos időszakához képest (KSH), a forgalom nem változott számottevően. Az export 11,5 ezer tonna, az import 26,3 ezer tonna volt, azaz a behozatal a kivitelnek több mint a kétszeresét tette ki. Élő sertés főként Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett, a kivitel nagyrészt Romániába, Szlovákiába és Ausztriába irányult a 2023. január-májusi időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?