Tényleg a sertéstartók az idei év nyertesei

Tényleg a sertéstartók az idei év nyertesei

agrarszektor.hu
Teljesen eltérő folyamatok zajlanak az amerikai kontinens és Európa sertéspiacán. Míg az USA-ban és Brazíliában is – eltérő mértékben ugyan – csökken a sertés ára, addig az EU-ban jelentősen növekedett. Utóbbi jó hír a sokáig nehéz helyzetben lévő sertéságazatnak, amely most levegőhöz juthat. Az árnövekedés ráaádásul végigvonulhat a termékpályán, különösen az árstop megszűnése után. Mindez a bolti árakban további emelkedést hozhat, de az ágazat helyzete hosszú évek nehézségei után javulhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 945 forint volt kilónként - hasított meleg súlyban - 2023 júliusában, ami 27 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 31 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

Amerika egészen más

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal csökkenhet 2023 harmadik negyedévében a 2022 július– szeptemberében előállított mennyiséghez képest.

A belső fogyasztás 5 százalékkal mérséklődhet, a sertéshús értékesítése 9 százalékkal lehet több a nemzetközi piacon a megfigyelt időszakban. Az USA élősertés-importja 6 százalékkal növekedhet, míg a sertéshús-behozatala 19 százalékkal csökkenhet a jelzett időszakban. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 1 százalékkal nőtt 2023 január–júniusában a 2022. január–júniusi volumenhez képest. A vágások száma 2 százalékkal emelkedett, míg a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban.

Az árak ugyanakkor már érezhetően csökkennek a tengerentúlon. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,25 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 júliusában, ami 12 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában hasonló a helyzet, bár az árcsökkenés mértéke jóval kisebb: a sertés ára (9,41 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 4 százalékkal mérséklődött 2023 júliusában az egy évvel korábbihoz képest. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 14,6 százalékkal 695,1 ezer tonnára nőtt 2023 első hét hónapjában a tavaly január–júliusi mennyiséghez képest. A sertéshúsexport fő célországai továbbra is Kína, Hongkong és a Fülöp- szigetek voltak.

Európához igazodunk most is

Figyelemreméltó, hogy Európában egészen más folyamatok zajlanak, mind a volumeneket, mind pedig az árakat tekintve. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2023 január–áprilisában 15 százalékkal, vagyis 1,5 millió tonnával kevesebb friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint 2022 azonos időszakában.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 21 százalékkal emelkedtek 2023 33. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 2,30, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 2,31 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 2,42, a Danish Crown 1,85 és a Tican 1,88 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 33. héten – áll a jelentésben.

A magyar piac folyamatai javarészt az uniós viszonyokat követik, amely érthető is, hiszen a hazai sertéspiac mélyen az EU piacába integrálva működik – nem csupán az árumozgást, hanem az árakat tekintve is.

Az árstop utáni idők még nem látszanak

Még érdekesebb a kép, ha az árakat is figyelembe vesszük:

A sertéshúsimport volumene csaknem 17 százalékkal (56,8 ezer tonna) esett vissza, igaz, értéke 23 százalékkal volt nagyobb.

A már említett termelőiár-növekedés mellett a feldolgozói értékesítési ár is jelentősen nőtt. Sőt, a KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 21,5 százalékkal, a sertéscombé 6 százalékkal nőtt ugyanekkor. Utóbbi esetében fontos leszögezni, hogy az adatfelvétel idején még érvényben volt az árstop intézkedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?