Őrület, ami a magyar boltokban zajlik: már ennyibe kerül a sertéshús itthon
Ha valaki sertéshúst szeretne venni Magyarországon, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.
Ha valaki sertéshúst szeretne venni Magyarországon, mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.
A feldolgozott sertéshús nemzetközi értékesítése visszaesett, az exportált mennyiség 14,5 százalékkal (60,3 ezer tonnára) mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.
Mostantól sosem szabad hátradőlni, mindig félni kell valami újnak a megjelenésétől.
Milliók választják ilyenkor Európában a kerti sütögetést - az élősertés-árakat is megmozgatja a most induló grillszezon.
A magyar állam felvásárolja az egészséges sertéseket a járvány által érintett területekről.
2024 decemberében a hazai termelésű vágósertés termelői ára 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakának átlagára.
Az Amerikai Egyesült Államokban először mutatták ki a H5N1 madárinfluenza jelenlétét egy sertésben.
A húsipar világszerte nem visszaszorulást, hanem növekedést mutat, annak ellenére, hogy egyre többen választják a húsmentes étrendet.
Másfélszeresére bővült az első negyedévben a kivitel, és ötödével nőtt a húsexport is.
Több ezer állat pusztult el Németországban egy sertéstelepen keletkezett tűzben.
Egyre csökken a szarvasmarha és a sertés vágások száma, a baromfié ugyanakkor egyre emelkedik.
Vegyes a kép Magyarországon a sertést illetően, de 2023 nem volt a termelők legjobb éve, 2024-re pedig nehéz lenne bármit is előre jósolni.
A vágóhidak és a húsfeldolgozók még mindig nem tudták teljesen beépíteni a megnövekedett önköltségeket a húsok és a húskészítmények átadási áraiba.
Az elmúlt évek viszontagságai megviselték a sertéságazatot, de mára stabilizálódni látszik a helyzet.
A kiskereskedelmi láncok akár egy éves ártartást várnak el a saját márkás termékeik gyártóitól, így a feldolgozóknak óriási kockázatokat kell vállalnia.
Hiába folyamatos a csökkenés a húsfogyasztásban, nincs esély az árcsökkenésekre a sertéshúsoknál.
Magyarországon tovább folytatódott az a tendencia, hogy a kisebb, néhány sertést tartó gazdaságok befejezik tevékenységüket.
Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.
Komoly túlkínálat van jelenleg Németországban a sertéshúsból, ezért is lepte el a Lidl magyarországi boltjait az olcsó német áru.
Kettévált a piac: világszerte csökkent a sertésár, de Európában és idehaza is jelentősen növekedett.

A 2025-ös szezon ismét bebizonyította, hogy a növénytermesztésben nincs többé kiszámíthatóság.
Közeleg a karácsony, így egyre több háztartásban bukkanhat fel a tél egyik slágernövénye, a karácsonyi kaktusz is.
Az utóbbi évek időjárási anomáliái lassan éghajlati változás szintjére emelkednek.
Sok olyan étel van, melyek gyártásakor vagy otthoni elkészítésekor egy ponton szükség van az állagának a sűrítése.
A hatékonyságot növelő funkciókról nem, a kényelmi opciókról viszont hajlandóak lemondani a magyar gazdák.