Egyre kevesebb ilyen hús megy ki itthonról: mi állhat a háttérben?

Egyre kevesebb ilyen hús megy ki itthonról: mi állhat a háttérben?

agrarszektor.hu
Miközben a világ jelentősebb sertéshús-piacain - az Egyesült Államokban, Brazíliában és az Európai Unióban - mérsékelt növekedés vagy árstabilitás tapasztalható, addig Magyarországon markáns visszaesést mutatnak az ágazat külkereskedelmi mutatói. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2025 első öt hónapjában nemcsak az élősertés-export és -import esett jelentősen vissza, de a feldolgozott sertéshús kivitele és behozatala is látványosan zsugorodott - nemcsak volumenében, hanem értékében is. A hazai termelés ugyan még tartja magát, ám a külpiaci trendek, az áringadozások és az emelkedő költségek miatt az ágazat egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Az Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) legfrissebb, júliusi előrejelzése szerint az ország sertéshústermelése közel 2 százalékkal bővülhet 2025 harmadik negyedévében a 2024 azonos időszakában előállított mennyiséghez képest. Az USDA szakértői emellett 15,7 százalékos növekedést várnak a hízósertés termelői árában. A belföldi fogyasztás is növekedhet, becslések szerint 1,6 százalékkal. Ezzel szemben a nemzetközi piacon enyhe, 1 százalékos visszaesésre számítanak az amerikai sertéshús-kivitelben - derült ki az AKI friss kiadványából.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élősertés-import 1,6 százalékos csökkenése várható, míg a feldolgozott sertéshús behozatala gyakorlatilag változatlan maradhat a vizsgált időszakban. 2025 első félévében az USA sertéshústermelése 1 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának volumenét, ugyanakkor a levágott állatok száma 1,3 százalékkal elmaradt a tavalyi szinttől. A vágóhidakra kerülő sertések élősúlya azonban nem mutatott változást. Azonban 2025 első öt hónapjában az amerikai sertéshúskivitel 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brazília: jelentős drágulás és exportnövekedés

Brazíliában 2025 júniusában a sertéshús ára elérte a 11,68 brazil reált kilogrammonként (hasított, hideg súlyban mérve), ami 18,5 százalékos drágulást jelent az előző év azonos hónapjához képest. A helyi sertés- és baromfitenyésztők szövetsége (ABPA) szerint az ország sertéshúskivitele az idei első fél évben 17,6 százalékkal, 772 ezer tonnára nőtt 2024 azonos időszakához képest.

Európai Unió: csökkenő árak, stabil piac

Az Európai Unióban 2025 júniusában az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertések vágóhídi belépési ára 2,14 euró/kilogramm volt (hasított, hideg súly), ami éves szinten 3,1 százalékos csökkenést jelent. A legnagyobb uniós vágóhidak és feldolgozók a 2025. év 31. hetében nem változtattak az átvételi árakon az előző héthez képest. Németországban például a szerződéses ár és a Tönnies-féle felvásárlási ár is 1,95 euró/kilogramm volt. A Vion, a Danish Crown és a Tican 1,8 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 31. héten.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erős zuhanás Magyarországon

A magyar konyha egyik tradicionális alappillére a sertéshús, amelyből évente fejenként átlagosan 30 kilogrammot fogyasztunk. Az Agrárszektor is beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban a sertéságazat számos nehézséggel nézett szembe, ennek ellenére a hazai termelésből származó sertéshús továbbra is megbízható, jó minőségben elérhető a vásárlók számára. A fogyasztói igény pedig továbbra is erős, ráadásul ez a hús nemcsak a gasztronómiai hagyományok miatt fontos, hanem azért is, mert értékes fehérje- és ásványianyag-forrás. A baromfihús után a második legkedveltebb húsféle hazánkban, népszerűségét pedig sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti: főzve, sütve vagy grillezve is megállja a helyét bármely étkezésnél.

EZ IS ÉRDEKELHET

A feldolgozott sertéshús nemzetközi értékesítése szintén visszaesett: az exportált mennyiség 14,5 százalékkal (60,3 ezer tonnára), az ebből származó bevétel pedig 18,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A sertéshúsimport is csökkenést mutatott: mennyiségben 23 százalékkal (49,7 ezer tonna), értékben pedig 23,3 százalékkal maradt el a tavalyi év első öt hónapjának adataitól. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a hazai termelésű vágósertés termelői átlagára - áfa és szállítási költség nélkül - 805 forint/kilogramm volt 2025 első 30 hetében, ami 10,2 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?