Egyre kevesebb ilyen hús megy ki itthonról: mi állhat a háttérben?

Egyre kevesebb ilyen hús megy ki itthonról: mi állhat a háttérben?

agrarszektor.hu
Miközben a világ jelentősebb sertéshús-piacain - az Egyesült Államokban, Brazíliában és az Európai Unióban - mérsékelt növekedés vagy árstabilitás tapasztalható, addig Magyarországon markáns visszaesést mutatnak az ágazat külkereskedelmi mutatói. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2025 első öt hónapjában nemcsak az élősertés-export és -import esett jelentősen vissza, de a feldolgozott sertéshús kivitele és behozatala is látványosan zsugorodott - nemcsak volumenében, hanem értékében is. A hazai termelés ugyan még tartja magát, ám a külpiaci trendek, az áringadozások és az emelkedő költségek miatt az ágazat egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) legfrissebb, júliusi előrejelzése szerint az ország sertéshústermelése közel 2 százalékkal bővülhet 2025 harmadik negyedévében a 2024 azonos időszakában előállított mennyiséghez képest. Az USDA szakértői emellett 15,7 százalékos növekedést várnak a hízósertés termelői árában. A belföldi fogyasztás is növekedhet, becslések szerint 1,6 százalékkal. Ezzel szemben a nemzetközi piacon enyhe, 1 százalékos visszaesésre számítanak az amerikai sertéshús-kivitelben - derült ki az AKI friss kiadványából.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élősertés-import 1,6 százalékos csökkenése várható, míg a feldolgozott sertéshús behozatala gyakorlatilag változatlan maradhat a vizsgált időszakban. 2025 első félévében az USA sertéshústermelése 1 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakának volumenét, ugyanakkor a levágott állatok száma 1,3 százalékkal elmaradt a tavalyi szinttől. A vágóhidakra kerülő sertések élősúlya azonban nem mutatott változást. Azonban 2025 első öt hónapjában az amerikai sertéshúskivitel 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brazília: jelentős drágulás és exportnövekedés

Brazíliában 2025 júniusában a sertéshús ára elérte a 11,68 brazil reált kilogrammonként (hasított, hideg súlyban mérve), ami 18,5 százalékos drágulást jelent az előző év azonos hónapjához képest. A helyi sertés- és baromfitenyésztők szövetsége (ABPA) szerint az ország sertéshúskivitele az idei első fél évben 17,6 százalékkal, 772 ezer tonnára nőtt 2024 azonos időszakához képest.

Európai Unió: csökkenő árak, stabil piac

Az Európai Unióban 2025 júniusában az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertések vágóhídi belépési ára 2,14 euró/kilogramm volt (hasított, hideg súly), ami éves szinten 3,1 százalékos csökkenést jelent. A legnagyobb uniós vágóhidak és feldolgozók a 2025. év 31. hetében nem változtattak az átvételi árakon az előző héthez képest. Németországban például a szerződéses ár és a Tönnies-féle felvásárlási ár is 1,95 euró/kilogramm volt. A Vion, a Danish Crown és a Tican 1,8 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 31. héten.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erős zuhanás Magyarországon

A magyar konyha egyik tradicionális alappillére a sertéshús, amelyből évente fejenként átlagosan 30 kilogrammot fogyasztunk. Az Agrárszektor is beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban a sertéságazat számos nehézséggel nézett szembe, ennek ellenére a hazai termelésből származó sertéshús továbbra is megbízható, jó minőségben elérhető a vásárlók számára. A fogyasztói igény pedig továbbra is erős, ráadásul ez a hús nemcsak a gasztronómiai hagyományok miatt fontos, hanem azért is, mert értékes fehérje- és ásványianyag-forrás. A baromfihús után a második legkedveltebb húsféle hazánkban, népszerűségét pedig sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti: főzve, sütve vagy grillezve is megállja a helyét bármely étkezésnél.

EZ IS ÉRDEKELHET

A feldolgozott sertéshús nemzetközi értékesítése szintén visszaesett: az exportált mennyiség 14,5 százalékkal (60,3 ezer tonnára), az ebből származó bevétel pedig 18,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A sertéshúsimport is csökkenést mutatott: mennyiségben 23 százalékkal (49,7 ezer tonna), értékben pedig 23,3 százalékkal maradt el a tavalyi év első öt hónapjának adataitól. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a hazai termelésű vágósertés termelői átlagára - áfa és szállítási költség nélkül - 805 forint/kilogramm volt 2025 első 30 hetében, ami 10,2 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?