Megőrülnek a magyarok ezekért a húsokért: tudhatnak valamit?

Megőrülnek a magyarok ezekért a húsokért: tudhatnak valamit?

MTI
Magyarországon minden esetben bevizsgált, jó minőségű sertéshús kerülhet a boltokba és a piacokra - hangzott el az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy májusban, a grillszezon kezdetére időzítve fogyasztásösztönző kampányt indítanak. A promóció 2025. május 8-25. között, az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szakmai támogatásával zajlik majd, melynek során kóstoltatásokkal és médiakampánnyal hívják fel a figyelmet a hazai sertéstermékek fogyasztására - írja az AMC közleményében.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

A sertéshús a magyar konyha hagyományos alapanyaga, amelyből évente 30 kilogrammot fogyasztanak fejenként Magyarországon. Nem véletlen az időpontválasztás sem, hiszen a sertéshús a nyári grillszezon sztárja, a legtöbb esetben ez a húsféle kerül a grillrácsra.  Az ágazatot az elmúlt időszakban ugyan számos kihívás sújtotta, ám a hazai sertés továbbra is kiváló minőségben érhető el a vásárlók számára - áll a sajtóanyagban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéshús nemcsak a magyar konyha egyik alappillére, hanem értékes fehérje- és ásványianyag-forrás is. A baromfi után a második legnépszerűbb húsféle, népszerűségét sokoldalúságának köszönheti: főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük - mindig megállja a helyét az asztalon

- mondta el a kampány nyitó sajtótájékoztatójánHubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. 

Hozzátette:

hazai sertéstartók közel 95 milliárd forint támogatáshoz jutottak a Vidékfejlesztési Program keretében. Mindez különösen fontos most, amikor az ágazat komoly kihívásokkal néz szembe! Ugyanakkor ahhoz, hogy a jövőben is elérhető legyen a boltok polcain és a piacokon a magyar sertéshús, a mi döntésünk is szükséges: minden alkalommal válasszuk a kiváló minőségű magyar sertéshúst.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nyári grillszezon kezdetén, májusban zajló kampány során számos módon népszerűsíti majd a sertéshúsfogyasztást az Agrármarketing Centrum - ezt már Giczi Gergely, a Társaság ügyvezető-helyettese közölte. Az ágazat helyzetével kapcsolatban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke kifejtette:

a magyar sertéságazat helyzete rendkívül összetett képet mutat, a 2024. decemberi adatok szerint 7%-os állománynövekedést tapasztaltunk és a kocák száma is 12%-kal gazdagodott. Az élő sertés ára ugyan hullámzott az elmúlt év során, de összességében, az átlagos sertéstenyésztő számára megfelelő szintű eredmény elérését tette lehetővé.

A feldolgozóipar helyzetével kapcsolatban kissé árnyaltabb a kép a szakmai szervezet elnöke szerint.

A feldolgozóipar a növekvő önköltségét az elmúlt évek során nem tudta beépíteni az értékesítési árakba, így elmondhatjuk, hogy a sertéshús ágazat a jelenlegi élelmiszer infláció alakulását nem hogy növelte, hanem csillapította

- fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt időszak kihívásaira reagálva elmondta még:

annak ellenére, hogy a sertéságazat közvetlenül nem érintett az állatállományt veszélyeztető vírushelyzettel, a járvány piaci zavart okozott, elsősorban a megjelenés környezetében, Észak-Nyugat Magyarországon. Ezért is fontos megerősítenünk, hogy a magyar sertéshús biztonságos és egészséges, amellett, hogy finom is. Arra kérem a kereskedelmi partnereket és a fogyasztókat, hogy patrióta szolidaritásukat fejezzék ki azzal, hogy magyar sertéshúst és húskészítményeket vásárolnak.

A sertéshús nem csak tradicionális élelmiszere a magyar étkezési kultúrának, de mértékkel fogyasztva egészséges is, hiszen olyan ásványi anyagokat, zsírokat és vitaminokat tartalmaz, amelyeket szervezetünk csak a vörös húsok fogyasztása által tud hasznosítani. A sertéshús a nyári grillezések legnépszerűbb alapanyaga, így a tavaszi kampány során számos receptötletet is találhatnak, ha az Agrármarketing Centrum közösségi média felületeit böngészik a látogatók - zárták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. május 8. 16:35