Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A március 24-én kezdődő országos akción az ellenőrzéseket a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei végzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A vizsgálandó célterületek és a termékek köre a húsvétkor jellemző fogyasztási szokásokhoz igazodik. A vizsgálatok nagyrésze különböző élelmiszer-előállító létesítményekben zajlik, ahol a füstölt húskészítmények, főként a sonkák, a sütő- és az édesipari termékek közül a kalácsok és a húsvéti édességek ellenőrzését végzi a hatóság. Az élelmiszer-előállítás kapcsán a szakemberek, az általános ellenőrzési szempontokon túl, vizsgálják az adalékanyagok felhasználását, valamint a Magyar Élelmiszerkönyvben és a gyártmánylapokon szereplő előírásoknak való megfelelést is. Az ellenőrök a késztermékek esetében vizsgálják a címkén lévő információkat, továbbá hatósági mintavételre is sor kerül - írja a Nébih.
Húsvétról lévén szó, természetesen a tojások ellenőrzése sem marad el, így a csomagolóba érkező tojások esetében a tojóállomány szalmonellamentességét, a tojások jelölését, nyomonkövethetőségét és a megfelelő minőségi osztályba sorolását elemzik a szakértők. Az említett termékkörökön túlmenően mintavételre fog sor kerülni a külföldről származó borászati termékekből is. A borokból és gyöngyözőborokból való mintavételt a kiskereskedelmi üzletekben történő forgalmazás ellenőrzésekor végzi a hatóság. A forgalmazók esetében a vizsgálatok a beltartalmi és élemiszerbiztonsági paraméterek mellett, a nyomonkövetésre és a jelölések megfelelőségének ellenőrzésére is kiterjednek.
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések kiemelt időszakában, hanem egész évben, a korábbi elhivatottsággal végzi munkáját a stabil élelmiszerbiztonságért.