Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben jelentős esés volt megfigyelhető a hazai sertésfelvásárlási árakat is nagyban meghatározó német jegyzésben. Ez a húsfeldolgozóknak jó hír, ezek ugyanis most úgy számolnak, hogy az alapanyagár csökkenése miatt nem lesznek alacsonyabbak az átadási árak, ugyanakkor a cégek az eddigi veszteségeiket próbálják meg inkább csökketeni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábbi 2,5 eurós csúcsról 2,1 euróra csökkent az elmúlt hetekben az egy kilogramm hasított súlyra vetített sertésjegyzés Németországban, ami azért is fontos, mert ez befolyással van magyar élősertás-árakra is. Vagyis a legdrágábban adott élősertések néhány héttel ezelőtti, akár 800 forintot is meghaladó kilónkénti felvásárlási ára most valahol a 680 forintos centrum közelében mozog - írta meg a Világgazdaság. Az árcsökkenés egyúttal azt jelentette, hogy október első hetében 2022 hasonló időszakához képest már csak 4-5%-kal volt magasabb az élősertés ára - mondta el Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy az élősertés a tavalyi év második felében kezdett el drágulni, ez a folyamat pedig idén nyáron csúcsosodott. Mint fogalmazott,

Nyugat-Európában eközben egyrészt az állománycsökkenés, másrészt a húsfogyasztást nem preferáló életmód terjedése következtében - az idei első félévben 8%-kal csökkent a sertésvágások száma. Ráadásul ebben a termelés-visszaesésben a nagy sertéshizlaló országok voltak a meghatározók: Dániában például mintegy 20%-kal, de Németországban is majdnem 10%-kal alacsonyabb vágásszámot mértek az első hat hónapban, mint egy évvel korábban. Ehhez képest a magyarországi vágóhidakon mérsékeltebb, 3% körül volt a csökkenés. 

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatosan csökken a húsfogyasztás Nyugat-Európában

A nyugat-európai húspiaci szereplők szerint kisebb-nagyobb mértékű fogyasztáscsökkenés folyamatosan megfigyelhető, amelynek legalább annyira oka a magasabb ár, mint a terjedő életmódváltozás. Utóbbinál pedig most az látszik, hogy a magasabb élelmiszerárak mellett nemcsak megtorpant az alternatív élelmiszerek iránti kereslet növekedése, de csökkenésbe is váltott. A Hússzövetség elnöke szerint a húspótlók körüli lelkesedés több országban lelohadni látszik, sorra jönnek a hírek arról, hogy a különböző alternatív húshelyettesítőket előállító startupok tőkeinjekciót igényelnek, vagy érdemben csökkentik a terveikben szereplő mennyiségi kibocsátást. Ezek oka, hogy nem terjed olyan mértékben ez a divat, mint azt korábban gondolták. 

A húsfogyasztás csökkenése ugyanakkor Magyarországon is megfigyelhető: a húsfeldolgozás- és tartósításágazat teljesítménye az első félévben mennyiségben majdnem 20%-kal esett vissza. A kereslet apadása nálunk egyértelműen kimutatható, és az ebből fakadó teljesítmény-visszaesés a húsiparban - ahogyan az élelmiszeripar egészében - olyan mértékű, amire a 2000-es években még nem volt példa. A húsfeldolgozás és a készítménygyártás esetében is egyaránt 15-20% közötti visszaesést tapasztaltak az első félévben.

A jelenlegi helyzet annyiban is más a korábbi hasonló válságos időszakokhoz képest, hogy akkor a húsipart és más élelmiszeripari ágazatokat is a „víz fölött tudta tartani” az, hogy a drasztikusan leeső belföldi kereslet mellett az export szinten maradt, esetleg még nőtt is. Most viszont ott tartunk, hogy a külpiaci forgalom az élelmiszeripar egészében és a húsiparban is legalább olyan rosszul alakul, mint a belföldi értékesítés. Éder Tamás ezt alapvetően piaci, az áremelkedésekből és a reáljövedelmek csökkenéséből adódó problémának látja, és reménykedik, hogy utóbbi visszaesése megáll, és az elveszett kereslet egy részét vissza tudják nyerni a húsok és húskészítmények piacán.

A veszteségek csökkentése az elsődleges cél

A Hússzövetség elnöke továbbra is fenntartja, hogy a húsoknál és a húskészítményeknél a közeljövőben nincs esély az árcsökkenésekre. Másfél év alatt ugyanis megduplázódott az élősertés ára, és bár az utóbbi hetekben érzékelhető mértékben csökkent, az elmúlt tizennyolc hónap elmaradását az átadási, illetve a fogyasztói árak még nem hozták be. A masszívan jelenlévő keresletcsökkenés pedig szerinte azért nem fogja lenyomni az árakat, mert eközben a kínálat is szűkül, vagyis kevesebb disznót vágnak le, a húsipari cégek pedig nem dolgozhatnak tartósan veszteséggel. Az első félév ugyanis iparági szinten minden bizonnyal deficites volt, és szerinte az elmúlt hónapok is.

A karácsonyi időszak szokásos, jelentős felfutásával kapcsolatban is vegyesek az ágazati várakozások. Egyrészt mivel „idén a húsvét is elmaradt” - idézte Éder Tamás a piaci szereplők ezzel kapcsolatban megfogalmazott értékelését -, másrészt pedig most szinte nincs is olyan iparág, amelyik ne megmentőként várná az ünnepet - bár semmi biztosíték nincs arra, hogy ezek a várakozások be is igazolódnak majd. 

Mindeközben a malacok már jönnek

A hazai állattenyésztők eközben abban bíznak, hogy a nyugat-európai hizlaldák keletre telepítik termelésüket, így Magyarországon is nő például a hizlalásba állított sertések száma, ennek következtében az itthon takarmánycélra felhasznált gabona mennyisége is. A piaci hírek szerint a dánok részben a német vágóhidakra szállítják a disznókat, de az is előfordul, hogy az állatok már malac formájában elkerülnek Dániából és lengyel telepeken, olcsó ukrán gabonából hizlalják fel őket. Arra utaló információk azonban nem érkeztek a Hússzövetséghez, hogy hasonló folyamat érdemi nagyságban Magyarországon is elindult volna, noha a malacimport növekedésére azért vannak jelek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?