Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat

Nagyot zuhant a sertéshústermelés az EU-ban - a december húzhatja fel az árakat

agrarszektor.hu
Az utóbbi években az EU egészében csökkent a sertésállomány, 2012 és 2022 között összesen 8,42 millióval kevesebb lett a sertés, vagyis 6 százalék tűnt el. Idén az uniós sertéshústermelés 8 százalékkal, 11,9 millió tonnára esett vissza az év első hét hónapjában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nagyarányú csökkenés több okra vezethető vissza, amelyek főleg az utóbbi évek tartási költségek drasztikus emelkedése, az afrikai sertéspestistől való félelemmel és a sertéshús fogyasztás Európa-szerte tapasztalható folyamatos csökkenésével függenek össze.

Csökkenő sertésállományok az unió tagországaiban

Az EU sertéshústermelése 8%-kal, 11,9 millió tonnára esett vissza az idei év első hét hónapjában, ami a második egymást követő évben jelentős visszaesés.  A január-júliusi termelés is 10%-kal maradt el az ötéves átlagtól. Az EU Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint 2023-ban a sertéshústermelés 6,6 százalékos csökkenést mutat majd az év végén. A termelés visszaesése az összes kulcsfontosságú országban megfigyelhető.

Németországban a legnagyobb a termeléscsökkenés

Németországban az elmúlt években óriási mértékben csökkentek a sertésállományok. Az USDA jelentése szerint az 1990-es német egyesülés óta soha nem tartottak kevesebb sertést Németországban.

A visszaesés több különböző szintű válság következménye. Általánosságban elmondható, hogy a sertéstenyésztők gazdasági helyzete évek óta nehéz, elsősorban a kereslet csökkenése és az afrikai sertéspestis németországi kitörése miatt bezárt exportpiacok elvesztése végett. Ám annak ellenére, hogy a jövedelmezőség több mint két év után mostanra helyreállt, sok sertéstenyésztő felhagy az üzlettel az előtte álló politikai és pénzügyi bizonytalanság miatt – írja a thepigsite.com.

A legnagyobb termeléscsökkenés Németországban volt, 236 000 tonnával (-9%), míg Dániában 202 000 tonnával (-21%), Spanyolországban és Hollandiában a mennyiség 143-144 000 tonnával csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami 5, illetve 15 százalékos csökkenést jelent.  Az EU exportkapacitása a termelés csökkenésével párhuzamosan csökkent. Az EU jelenlegi előrejelzései szerint a sertéshús exportja az év végén 16%-kal csökken. A teljes export júliusig 2,3 millió tonnát tett ki, ami 18%-os csökkenés a 2022-es 2,8 millió tonnához képest. Az export visszaesésének túlnyomó többsége az ázsiai országokból származott.

Az EU sertéshúsimportja összesen 84 000 tonnát tett ki a júliust megelőző egy évben, ami 16 200 tonnával, 16%-kal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez annak ellenére alakult így, hogy az uniós termelés visszaesett, ami elvileg magasabb szintű importot tenne szükségessé. Ez egyben azt is jelzi, hogy az EU-ban a sertéshús iránti általános kereslet csökkent, mivel a fogyasztók vásárlási lehetőségei korlátozódtak. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás 2023-ban 5 százalékkal 30,4 kg-ra csökken - írja a www.pig-world.co.uk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a kisebb gazdaságok inkább feladják

Mindezek hatására a sertéstartó gazdaságok átlagos állománya a 2020. évi 60-ról 104 darabra nőtt. A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 11 százalékkal csökkent (16,3 ezer tonna) 2023 január–júliusában a 2022. január–júliusi mennyiséghez viszonyítva. Az élősertés-behozatal 9,8 százalékkal 42,4 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 11 százalékkal csökkent (81,6 ezer tonna), ugyanakkor értéke közel 15 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene csaknem 11 százalékkal (81 ezer tonna) esett vissza, míg értéke 28 százalékkal volt több.

Az év végi keresletnövekedés hozhat nagyobb változást az árakban

Az EU-ban az alacsonyabb kínálat az elmúlt néhány hónapban tavasszal és nyáron jelentős árnövekedéshez vezetett.  Az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára az Európai Unióban 2,27 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 szeptemberében, 8 százalékkal nőtt egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 6 százalékkal emelkedtek 2023 41. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest.

- derül ki az AKI jelentéséből.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 892 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 szeptemberében, ami 6 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban.  

A magyar élősertés ár a 42. héten 680 HUF/kg, míg a malacárak a német tőzsdei jegyzés szerint 70 EUR/db (25kg/db) körül alakul. Érzékelhető, hogy még mindig szűkös az állománynagyság és a hízóalapanyag az EU-ban, remélhetőleg az év végi általános keresletnövekedés segíteni fogja a hazai sertéstartókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?