Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
Bár a grillezés – lévén szabadtéri műfaj – nagyban függ az időjárástól, hagyományosan május elsejétől kezdődik az európai grillszezon.
Ez az időpont szerte a kontinensen, de különösen Németországban a szabadtéri programok szezonjának kezdete, amelybe leginkább a németek mindenképpen beleértik a grillezett, ilyen-olyan módon, de szabadtéren sütött ételek elkészítését is.
Változatos alapanyagok, de a sertéshús továbbra is vezet
A grillezés változatossága szinte végtelen, amelyben jelentős szerepet kapnak a nemzeti ételek hagyományai is. A mediterrán országokban nagyobb súllyal esnek latba a tengeri halak, tengeri puhatestűek, valamint a zöldségek is. Az amerikai és brit hagyományok miatt egyre népszerűbb a minőségi marhahús is, de általában egész Európát uralja a csirke- és a sertéshús.
Különösen utóbbinak vannak nagy hagyományai, amelyek leginkább a német gasztrokultúrához köthetők. A legváltozatosabb kolbászok, töltöttáruk, az apróbb bajor kolbásztól a különösen Berlin környékén népszerű currywurstig mindenféle méretben és ízesítésben felkerülnek a grillrácsra.
Mára nagy népszerűségnek örvendenek a külön grillezésre készített, előre pácolt húsok is, amelyeket – a korszellemnek megfelelően – mind gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben egészítenek ki zöldségek is.
A népszerű szabadidős tevékenység olyan elterjedt szerte Európában, hogy érdemi hatással van a kontinens piacára, tettenérhető még az élősertés-árak alakulásában is.
Sok év távlatában megfigyelhető
Az élősertés EU-s árának éves alakulásában általában egy dombra emlékeztető rajzolatot lehet megfigyelni, hosszú idők átlagában ez a mintázat rajzolódik ki. Az ár jellemzően év elején szokott a legalacsonyabb lenni, utána elkezd kicsit emelkedni. Húsvét előtt az emelkedés üteme egy kicsit gyorsul, aztán lassuló módon, de folyamatosan növekszik egészen az év közepéig, júliusig. Ennek a második növekedési hullámnak az egyik kiváltó oka, illetve magának a növekedés nagyságának érdemi befolyásolója az, hogy milyen időjárás van, és milyen mértékű grillezésbe kezdenek az európai polgárok
- mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Hozzátette: a grillezésnek, a kerti sütögetésnek továbbra is erős hagyományai vannak Európában, és annak ellenére, hogy ez is változik – például több csirkehúst és zöldséget készítenek így el – továbbra is meghatározó a sertéshús szerepe ezen a téren. Az elnök kitért arra is, hogy a szezon és az időjárás mellett rendszerint a nagyszabású sportesemények is képesen növelni a keresletet, hiszen sokan a sportprogramokat összekötik az ilyen típusú sütögetéssel.
Nagy sportfelhajtás nem lesz idén
Idén ilyen szempontból némileg szűkebb a kínálat, hiszen nincs olimpia és labdarúgó EB és VB sem. Lesznek persze egyéb sportversenyek, de az igazán nagy tömegeket megmozgató sportrendezvények idén nem várhatók.
Az idei előrejelzésekkel kapcsolatban Éder Tamás elmondta: ennek ismeretében idén nyárra egy mérsékelt áremelkedést vár a piac, már csak azért is, mert az élősertés árában a növekedés egy része már most is látható a piacon, ez lezajlott az elmúlt hetekben. A további árnövekedés mértékét befolyásolhatja az, hogy mennyire lesz grillszezonos időjárás Európában. További szempont az is, hogy az európaiak mennyire érzik azt, hogy költhetnek és végső soron mire fordítják a pénzüket – jegyezte meg Éder Tamás.
Ha az európaiak közül sokan a nyári külföldi utazásaik helyett inkább otthon maradnak, akkor sűrűbben kerülhet sor grillezéssel összekapcsolt családi, baráti programokra.