2023. október 1. vasárnap Malvin

Galagonya

Isten gyümölcsének is nevezik az őshonos egybibés galagonyát, amivel a túrázók erdőszéleken és legelőkön találkozhatnak, leggyakrabban, tövises cserje vagy kis fa formájában.

Érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípi. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Az egyik legkiválóbb szívre, vérnyomásra ható növény, jóformán semmilyen mellékhatása nincs, miközben erősíti a szívet. A naponta fogyasztott galagonyatea a stresszes időszakokban megelőzheti a szívműködés zavarait. Mindezek mellett segít a vérkeringési problémák enyhítésében és visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

A galagonya termesztése és ápolása

A galagonyák egyszerűen termeszthető, igénytelen, lombhullató fák vagy cserjék, így nem kell gyakorlott kertésznek sem lenni ahhoz, ha valaki egy kis házi vitaminforráshoz szeretne jutni. A galagonya jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz, bírja a meleget és a szárazságot, és az erős szelet is. Fiatalkorban még rendszeres öntözést igényel, a későbbiekben csökkenthetjük vagy el is hagyhatjuk a víz pótlását. A virágok színe az egyes fajták között eltérő lehet. Fehér, krémfehér, sárga, rózsaszín és piros színű változatok is léteznek. Ősszel érő, piros, narancs vagy vörös színű, gömbölyű vagy tojás alakú csontáralma áltermései igen kedveltek a madarak körében.

A galagonya bírja a városi levegőt, a több éves növények jól tűrik a szárazságot. Világos és félárnyékos helyre is ültethető, de meleg, napfényes helyen fejlődik legszebben. A galagonya legnagyobb eredményességgel nyári alvószemzéssel szaporítható, de magról is megoldható. Utóbbi esetben 5-8 év, mire termést hoznak a növendékek. A facsemete ültetése előtt 1-2 héttel ássuk meg az ültetőgödröt, mely a talaj minőségétől és az ültetendő facsemete méretétől függően 50-80 cm mély legyen. A gödörbe szórjunk szarvasmarhatrágya granulátumot és/vagy komposztot, majd öntözzük be a gödröt.

A csemetét érdemes az ültetés előtti napon vízbe helyezni, hogy a fa elegendő vízhez jusson. Az ültetés előtt öntsünk egy-két vödör vizet az ültetőgödörbe, majd tegyük bele a facsemetét. Temessük be földdel az ültetőgödröt, óvatosan tapossuk meg a fa körül a talajt, majd alaposan öntözzük be. A kezdeti időszakban öntözzük rendszeresen a facsemetét. Az első évben a fa tövét kupacoljuk fel, takarjuk, hogy ne érje a növényt fagykár. Sövénynek nevelve a metszés a legfontosabb feladat: távolítsuk el a rossz irányba növő ágakat, és az esetlegesen elhalt, beteg növényi részeket.  Leggyakoribb problémáját a levéltetvek és a levélfoltosodás jelenti, de fenyegeti a rózsafélékre jellemző tűzelhalás is. Ha valamelyik betegség felüti a fejét, a szükséges növényvédő szerekkel lehet védekezni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.