Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

Hiába van bőven, már alig kell a magyaroknak ez a húsféle: mi változott?

agrarszektor.hu
Durván megdrágult a sertéshús Magyarországon, az áremelkedés hatására pedig egyre kevesebbet fogyasztanak és vásárolnak belőle az emberek. Az biztos, hogy amíg nem rendeződik a helyzet, nem fog több termék fogyni a boltokban, hisz ilyen élelmiszer-infláció mellett a fogyasztó előbb vagy utóbb reagál, és amíg mindez fennáll, addig alacsonyabb szintű lesz a kereslet a sertéshús iránt itthon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik legnépszerűbb termék itthon a sertéshús, jelentősen megérezte azonban a magyarok pénztárcája 2022-ben, hogy mennyire megdrágult ez a húsféle, mindezt jól tükrözi az is, hogy egyre kevesebb sertéshúst fogyasztunk. A súlyos áremelkedés mögött három nagy tényező áll, az egyik, az élőállat jelentős árnövekedése, tavaly év végén megközelítőleg hetven százalékkal volt magasabb az élő sertés ára, mint egy évvel korábban - mondta a Pénzcentrumnak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Hozzátette, emellett szintén hatással volt az árakra az energiaköltség, mely az ágazat tevékenységének jellege miatt kifejezetten jelentős, valamint a bérek növekedése.

Átlagosan tehát 70-80 százalékos élősertés-áremelkedéssel néztek szembe a cégek - különbségek azért vannak attól függően, hogy milyen szerződésekkel bírnak az egyes vágóhidak, míg az energiaköltségeik megtöbbszöröződtek. Ehhez képest az a fogyasztói áremelkedés, ami végbement az elmúlt évben, kifejezetten visszafogott: ha megnézzük a hivatalos adatokat, akkor a húsok és húskészítmények ára tavaly, a második félév közepe felé indult el igazán, és más élelmiszerek inflációs mutatója már akkor jóval magasabb szinten volt

- mondta a szövetség elnöke. Kiemelte, a drágulás azzal is járt, hogy visszaesett a sertéshús fogyasztása, és amíg a helyzet nem rendeződik, nem is lehet várni, hogy vagy jobb, vagy több terméket veszünk.

Látni kell azt, hogy ilyen élelmiszer-infláció mellett a fogyasztó előbb vagy utóbb reagál. Piaci jelei már láthatók annak, hogy kevesebbet, olcsóbbat, gyengébb minőségűt vásárol a termékekből. HA az utolsó három-négy hónapot nézzük, akkor már láthatjuk annak hatását, hogy az infláció mértéke meghaladta a bérnövekedés szintjét, vagyis a fogyasztó reáljövedelme csökkent. Amíg ez a helyzet fennáll, számolni kell azzal, hogy a kereslet alacsonyabb szintű lesz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58