Az élelmiszergyártók sem értik a kormány újabb lépését

Az élelmiszergyártók sem értik a kormány újabb lépését

A kereskedők után az élelmiszergyártók sem értik, hogy a kormány miért hosszabbította meg és terjesztette ki az árrésstop intézményét, de már a listára került új termékkörök is aggályosak a szakmai szereplők szerint. Az élelmiszeripar az utóbbi időben már az intézkedés kivezetésében reménykedett, erre jött váratlanul a kiterjesztés.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A csütörtök reggeli Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány döntése értelmében ismét meghosszabbítják az árrésstopot. Ennek értelmében a rendkívüli intézkedés 2026. február 28-ig egészen biztosan hatályban lesz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy kibővítik az érintett termékek körét is:

Ennek értelmében árrésstoppos lesz például a marhafelsál és fehérpecsenye, a sertésmájas, a sajtkrém, több gyümölcs, így például az alma, a körte és a szilva, egyes zöldségek, így a paradicsom, a vöröshagyma és a fejeskáposzta, valamint a bébiétel is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem aratott osztatlan sikert

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtökön közleményben bírálta az intézkedést, amely szerintük minden előzetes egyeztetés nélkül történt. Álláspontjuk szerint az intézkedést már ki kellett volna vezetni, mivel az élelmiszer-infláció hónapok óta 5 százalék alatt van, és szeptemberben nem emelkedtek az árak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszeripar sem érti

Mi is abban reménykedtünk, hogy a minisztérium, illetve a miniszter úr korábbi állásfoglalásának megfelelően azzal, hogy 5 százalék alá került az élelmiszerinfláció, egyúttal elkezdődhet az egyeztetés arra vonatkozóan, hogy ez az intézkedést hogyan vezessék ki. Minket is meglepett, hogy ezzel ellentétes irányú lépés történt

– mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke hozzátette: ilyen irányú egyeztetés nem is volt a szakma és a kormány között korábban.

Egy, a tejágazatra rálátó szakember szerint a lista egy ponton indokolható: a trappista sajtok élelmiszerkönyvi módosítását követően – legalábbis a kormányzati elgondolás szempontjából – érhető, hogy a félkemény sajtok kategóriája miért került bele a mostani körbe. Más, a húsiparhoz közel álló vélemények szerint ugyanakkor a marhafelsál és fehérpecsenye említése érdekes, hiszen a magyar lakosság – ha ritkán vásárol is marhahúst – inkább a lábszárat és a combot részesíti előnyben. Hasonlóan kevéssé indokolható a lapunknak nyilatkozó szereplők szerint a krémsajtok és májasok említése is, de szezonális okokból különösen kevéssé magyarázható a szilva és a szőlő árrésének szabályozása február végéig.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?