Van a magyaroknak sütnivalója: a többség grillez nyáron

Van a magyaroknak sütnivalója: a többség grillez nyáron

agrarszektor.hu
Töretlen a magyarok körében a grillezés népszerűsége egy felmérés szerint, a válaszadók kétharmada szokott grillezni, a legelszántabbak még télen is találnak alkalmat a sütögetésre. A grillező férfiak szerint ehhez leginkább a sertéshús alkalmas, sokan saját maguk pácolják a sütnivalót a nyári hétvégeken.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

– ez is jól mutatja, hogy a szabadtéri sütögetés nem csupán divat, hanem valódi közösségi élmény, amely generációkat köt össze. A legtöbben, a válaszadók közel fele, a szezonban néhány alkalommal grillez – derült ki a PICK friss hús felméréséből1. Ennél gyakrabban (havonta, kéthetente) a grillezők 13%-a hódol ennek a szenvedélynek, sőt, 3% heti rendszerességgel is süt a szabadban. A megkérdezettek jelentős része nem csak nyáron választja ezt az ételkészítési módot: harmaduk évszaktól függetlenül bármikor grillez, amikor jó idő van, negyedüknek tavasztól őszig tart a grillszezon. A legelszántabbak (8%) még télen sem mondanak le a grillezésről. Leginkább hétvégi elfoglaltság, illetve családi, baráti összejövetelek programja, de 27% spontán is a grillrácsra dob valamit, ha úgy tartja kedve.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok szerint a grillezés legnagyobb ellensége egyértelműen az eső. A grillezők több mint fele (54%) szerint ez a legnagyobb grillkatasztrófa. Ezt követi a rossz minőségű, rágós, mócsingos vagy romlott hús (39%), de ugyanannyian attól is tartanak, hogy nem megfelelően sül át vagy épp odaég a hús, nem ízlik vagy éppen idő előtt elfogy. Nem meglepő módon a már idén nyáron is megtapasztalt túlzott hőség is sok említést kapott (23%), hiszen ilyenkor nem a grillrács mellé, hanem inkább a medencébe vagy a klímás szobába vágyik az ember. A lehetséges problémák között említették még a válaszadók, ha nem tudják begyújtani a tüzet, rossz a hangulat, sőt, ha az elkészült ételeket ellopja a kutya.

A válaszadók 45 százaléka jégkockával, hűsítő italokkal, harmaduk pedig nyakba tett vizes törölközővel próbálja elviselhetővé tenni a meleget. A ventillátor melletti (16%) és a medencéből történő grillezés (14%) is szerepel a trükkök között. A diófa árnyéka és az esti órákban történő sütés szintén leleményes megoldás. 

A sertéshúsok közül a teljes lakosság körében legnépszerűbb a tarja (80%), de sokan grilleznek darált húsból készült termékeket (42%), karajt (37%) vagy oldalast (30%). Érdekesség, hogy bár a fiatalok is tarját grilleznek a legszívesebben, de a darált hús és a karaj népszerűbb a körükben, mint az idősebbeknél. A változatosság azonban mindenkinél kulcsfontosságú: a grillezők igyekeznek úgy válogatni, hogy a társaság minden tagja megtalálja a saját ízlésének megfelelő falatot – legyen szó oldalasról, hamburgerhúsról, csevapról vagy tépett húsról.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyar grillezők egyre tudatosabbak, 76%-uk vallja, hogy hús és hús között van különbség: az emberek háromnegyede fontosnak tartja a hús alapanyagául szolgáló állatok jólétét, közel 70% figyel a felelős antibiotikum-használatra és 56% számára a GMO-mentes termelésből való származás is lényeges. Minden harmadik ember (35%) hajlandó többet fizetni a jobb minőségű húsért – ez is mutatja, hogy a tudatosság a friss húsok esetében is egyre fontosabb. Tízből négy ember tartja a friss húst bizalmi terméknek, amelynél fontos, hogy ismert legyen az eredete.

A legkedveltebb ízvilág az olajos-fűszeres és a mustáros (63-64%), de a magyaros, paprikás-hagymás pácok is népszerűek (53%), míg az egzotikus ízek, pl. curry-s, édes-savanyú kevésbé preferáltak (20%). A grillezők háromnegyede legalább kétféle pácot használ, sokan pedig kísérleteznek, variálnak az ízekkel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?