Durva számok érkeztek: kilőtt a magyar sertésexport

Durva számok érkeztek: kilőtt a magyar sertésexport

agrarszektor.hu
Jelentős mértékben, 58 százalékkal nőtt a magyar élősertés exportja az első negyedévben, és még a húskivitel is ötödével bővült az előző év azonos időszakához képest – derül ki az AKI jelentéséből. A vágósertés termelői ára ugyan csökkent, de összességében ez is mutatja, hogy a korábbi évekhez képest meglepően jó helyzetben van a sertéstartás. A termékpálya további szegmenseiben már nem ilyen idilli a helyzet: a készítménygyártók nem tudták érvényesíteni áremelési kísérleteiket, a termelők és feldolgozók közé szorult vágóhidak pedig a legkedvezőtlenebb helyzetben vannak: náluk csapódik le a magas alapanyag- és alacsony termékár, amely milliárdos veszteségeket okozott.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A világ nagyobb sertéshús termelői közül az Amerikai Egyesült Államokban, az USDA májusi elemzése szerint az ország sertéshústermelése 2024 második felében 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi év, áprilistól júniusig előállított mennyiségéhez képest. Az USDA szakértői szerint akár 20 százalékkal is emelkedhet a hízósertés termelői ára a vizsgált összehasonlításban. Úgy gondolják, a belső fogyasztás tekintetében nem várható változás, de a nemzetközi piacon a sertéshús értékesítése 2,6 százalékkal növekedhet a megfigyelt időszakban. Az előrejelzések alapján az USA élősertés-importja 2,2 százalékkal, a sertéshús-behozatala pedig 7 százalékkal bővülhet.

Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának adatai szerint a sertés hasított hideg súlyának ára az előző évhez képest 25 százalékos növekedést mutat. Brazíliában ezzel szemben a sertés ára 2,3 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban, de az ország sertéshús-kivitele a 2023-as áprilisi adatokhoz képest, 2024-ben ugyanebben a hónapban 7,8 százalékos emelkedést mutat.

Az EU-ban csökken, itthon nő az értékesítés

Ez év január-februárjában az Európai Unió 4,7 százalékkal kevesebb friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacokon, mint a tavalyi év elején -derült ki az Európai Bizottság adataiból. A sertéshúsimport 4 százalékkal csökkent, a behozatal 66 százaléka pedig az Egyesült Királyságból származott ebben az időszakban.

Az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 9 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 22. hetében átlagosan 10,2 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 20,6 százalékkal, értéke pedig 21,2 százalékkal növekedett a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállítottuk.

Az élősertés-behozatal Szlovákiából, Horvátországból Németországból és Csehországból volt jelentős, a száma 11 százalékkal, mintegy 17,9 ezer tonnára bővült. A sertéshúsimport majdnem 10 százalékos bővülést ért el, melynek értéke 17,6 százalékkal volt nagyobb a tavalyi év első negyedévinél. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Csökkentek az árak, de így sem rossz az összkép

A vágósertés termelői ára hasított meleg súlyt tekintve, 2023 21. hetében 915,70 forint/kilogrammot tett ki, ez a szám 2024-es év ugyanezen hetére 841,45 forint/ kilogrammra csökkent. A vágóhídi belépési ár hazai termelésből származó vágósertések esetén pedig ugyan ebben az időszakban, tavaly 927,71 forint/ kilogrammra volt tehető, idén pedig 855,61 forint/kilogrammról beszélhetünk. Az import vágósertések esetében is hasonlóan alakultak az árak. Ehhez kapcsolódóan elmondható, hogy az I-es kategóriájú hízósertéstáp értékesítési ára a tavaly áprilisi árakhoz képest csökkent, míg a II-es kategóriájú táp ára növekedést mutat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentésében jól megfigyelhető, hogy a nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési árai Magyarországon 2023 21. hetéhez képest idénre összességében csökkenő tendenciát mutatnak. A nyers sertéshúsok kiskereskedelmi beszerzési árai, a lédig, a vákuumos és a tálcás kiszerelések esetében sem mutatott kiugró változásokat. Összességében az is elmondható, hogy az Európai Unióban a vágósertés belépési ára a tavaly májusi árhoz képest, kivétel nélkül minden országban csökkenést mutat.

Lassult a tejelők kivágása

A jelentésből az is kiderült, hogy a vágómarhaárak összességében a tavalyi évhez képest csökkentek, 826 forint/kilogrammról 802 forint/kilogrammra.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a KSH felmérése alapján a szarvasmarhák összlétszáma 862 ezer darab volt hazánkban 2023. december 1-jén. Az állomány az előző év azonos időszaka óta 23,2 ezer darabbal, 2023 júniusa óta pedig közel 14 ezerrel csökkent. A tehenek száma 403 ezer volt 2023. december 1-jén, 15 ezer egyeddel, vagyis mintegy 3,6%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élő-szarvasmarha exportja 2024 első negyedévében mind mennyiségben, mind értékében emelkedett az elmúlt két év ugyanezen időszakának átlagához képest. Bár sokkal kisebb értékekben, de az élő-szarvasmarha import is hasonló tendenciát mutat. A marhahús exportja értékben és mennyiségben is csökkent a vizsgált időszakban, de az import esetében magasabb számokat láthatunk idén.

Így állunk a bárányokkal

A vágóbárány termelői ára a 2023 21. hetében 1348 forint/kilogramm volt, idén ugyanebben az időszakban pedig 1738 forint/kilogrammra volt tehető. Európai viszonylatban nehézbárány és a könnyűbárány esetében is áremelkedés figyelhető meg.

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) rövid távú előrevetítése szerint a juhhús termelése 17 millió tonna volt 2023-ban globálisan. Ez mintegy 1,7 százalékos emelkedést jelent a 2022-es eredményekhez képes. A legnagyobb importőr a 2023-as évben továbbra is Kína, az Európai Unió és az USA voltak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?