Ízletes kucsmagomba

Az ízletes kucsmagomba a tömlősgombák törzsébe tartozó csészegombák rendjén belül a kucsmagombafélék családjába sorolt gombafaj. Külleme nagyon jellegzetes.

Az ízletes kucsmagomba jellemzői

Az ízletes kucsmagomba a süveg (kucsmagombáknál nem kalap van) báránybőr kucsmára emlékeztető kinézetéről kapta a nevét. A süveg gyűrött vagy méhsejtszerű, az üreges tönkkel részben vagy egészben összenőtt. Áprilisban jelenik meg bokros, erdős élőhelyén az "igazi", az ízletes kucsmagomba, valamint a hegyes kucsmagomba, amik már kevésbé gyakoriak, viszont finomabb ízűek. Az ízletes kucsmagomba süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják.

Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges (együregű). Spórái fehérek, vagy halvány sárgák, magassága elérheti akár a 20 cm-t is. Az ízletes kucsmagomba tönkje aránylag rövid, 4-12 cm magas, 4-8 cm széles, fehér vagy kissé sárgásfehér. Felülete lisztes-poros, gödrös vagy ráncos, belül a süveggel összefüggően teljesen üres. Egyike a legtöbbre becsült ehető gombáknak.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.