Döbbenetes hírek érkeztek: meglepő, ami az élelmiszerárakkal történik

Döbbenetes hírek érkeztek: meglepő, ami az élelmiszerárakkal történik

agrarszektor.hu
A globális terményárakat lekövető mutató már a harmadik hónapja nő, miután a gabonafélék és a tejtermékek drágulása ellentételezte a cukor és növényi olajok alacsonyabb jegyzését - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb jelentéséből. A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árváltozását követi hónapról hónapra, április óta 0,9%-kal emelkedett, bár így is 3,4%-kal marad el az egy évvel, és 24,9%-kal a két évvel ezelőtti rekordértékétől.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gabonafélék árindexe 6,3%-kal nőtt májusban a világszerte dráguló búzaexport miatt, tükrözve a növekvő aggodalmakat a főbb termőterületeket (Észak-Amerika, Európa és a Fekete-tenger térsége) érintő kedvezőtlen termelési feltételek miatti esetleges alacsony 2024-es kibocsátás miatt. A kukorica külkereskedelmi ára szintén erősödött április óta a spiroplasma kártevő által fenyegetettt argentin termelés körüli aggályok és a brazil időjárás miatt, továbbá a búza piacán zajló negatív folyamatok tovagyűrűzése okán. Az összes rizsfajtát lefedő alindex 1,3%-kal emelkedett májusban.

A FAO tejtermék árindexe 1,8%-kal erősödött április óta, amit a kereskedelem és az élelmiszer-feldolgozóipar élénkülő kereslete, továbbá a nyugat-európai tejtermelés esetleges bezuhanása körüli aggodalmak hajtottak. A megugrott importkereslet az azonnali vásárlásokra a Közel-Kelet és Észak-Afrikai egyes országaiban szintén közrejátszott. Eközben a cukor árindexe 7,5%-kal zsugorodott múlt hónapban, köszönhetően a brazil betakarítási szezon ígéretes indulásának. Az alacsonyabb nemzetközi nyersolaj ár tovább csökkentette a cukor globális keresletét.

A növényi olajok árindexe 2,4%-kal csökkent áprilishoz képest. A pálmaolaj alacsonyabb jegyzése mögött a szezonális kibocsátás-emelkedés és a gyenge globális kereslet álltak, ami ellensúlyozta a bioethanol szektor fűtötte szójaolaj-drágulást, illetve a Fekete-tenger térségének eltűnő exportkészletei miatti repce- és napraforgóolaj árnövekményt is. A húsfélék ára 0,2%-kal csökkent, köszönhetően a baromfifélék és a marhahús árzuhanásának, ami meghaladta a sertéshús és a birka drágulását.

Megérkeztek az első előrejelzések a 2024/2025-ös gabonaszezonra

A FAO megjelentette az első előrejelzését a 2024/2025-ös szezonra, mely szerint a világ gabonatermelése elérheti a 2846 millió tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik a 2023/2024-es szezon rekordértékével. A globális kukorica- és búzatermelés várhatóan csökkenni fog, míg az árpa, rizs és cirok kibocsátása nőni fog - olvasható a ma közzétett Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentésben. Azonban a Fekete-tenger környékét érintő kedvezőtlen időjárás negatívan hathat a globális búzatermelésre, amit a jelenlegi számok még nem tükröznek.

A gabonakészletek esetében 1,5%-os bővülést várnak, ami a várt 897 millió tonnával új rekordot dönthet. A kukorica, árpa, cirok és rizs készletei nőhetnek, a búzánál csökkenést jeleznek. A FAO szakértői szerint a globális gabonakereskedelem 1,3%-kal fog zsugorodni éves szinten a kukorica szűkülő kereskedelme miatt. A rizs kereskedelme jelentős bővülés előtt áll.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?