Döbbenetes hírek érkeztek: meglepő, ami az élelmiszerárakkal történik

Döbbenetes hírek érkeztek: meglepő, ami az élelmiszerárakkal történik

agrarszektor.hu
A globális terményárakat lekövető mutató már a harmadik hónapja nő, miután a gabonafélék és a tejtermékek drágulása ellentételezte a cukor és növényi olajok alacsonyabb jegyzését - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb jelentéséből. A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árváltozását követi hónapról hónapra, április óta 0,9%-kal emelkedett, bár így is 3,4%-kal marad el az egy évvel, és 24,9%-kal a két évvel ezelőtti rekordértékétől.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A gabonafélék árindexe 6,3%-kal nőtt májusban a világszerte dráguló búzaexport miatt, tükrözve a növekvő aggodalmakat a főbb termőterületeket (Észak-Amerika, Európa és a Fekete-tenger térsége) érintő kedvezőtlen termelési feltételek miatti esetleges alacsony 2024-es kibocsátás miatt. A kukorica külkereskedelmi ára szintén erősödött április óta a spiroplasma kártevő által fenyegetettt argentin termelés körüli aggályok és a brazil időjárás miatt, továbbá a búza piacán zajló negatív folyamatok tovagyűrűzése okán. Az összes rizsfajtát lefedő alindex 1,3%-kal emelkedett májusban.

A FAO tejtermék árindexe 1,8%-kal erősödött április óta, amit a kereskedelem és az élelmiszer-feldolgozóipar élénkülő kereslete, továbbá a nyugat-európai tejtermelés esetleges bezuhanása körüli aggodalmak hajtottak. A megugrott importkereslet az azonnali vásárlásokra a Közel-Kelet és Észak-Afrikai egyes országaiban szintén közrejátszott. Eközben a cukor árindexe 7,5%-kal zsugorodott múlt hónapban, köszönhetően a brazil betakarítási szezon ígéretes indulásának. Az alacsonyabb nemzetközi nyersolaj ár tovább csökkentette a cukor globális keresletét.

A növényi olajok árindexe 2,4%-kal csökkent áprilishoz képest. A pálmaolaj alacsonyabb jegyzése mögött a szezonális kibocsátás-emelkedés és a gyenge globális kereslet álltak, ami ellensúlyozta a bioethanol szektor fűtötte szójaolaj-drágulást, illetve a Fekete-tenger térségének eltűnő exportkészletei miatti repce- és napraforgóolaj árnövekményt is. A húsfélék ára 0,2%-kal csökkent, köszönhetően a baromfifélék és a marhahús árzuhanásának, ami meghaladta a sertéshús és a birka drágulását.

Megérkeztek az első előrejelzések a 2024/2025-ös gabonaszezonra

A FAO megjelentette az első előrejelzését a 2024/2025-ös szezonra, mely szerint a világ gabonatermelése elérheti a 2846 millió tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik a 2023/2024-es szezon rekordértékével. A globális kukorica- és búzatermelés várhatóan csökkenni fog, míg az árpa, rizs és cirok kibocsátása nőni fog - olvasható a ma közzétett Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentésben. Azonban a Fekete-tenger környékét érintő kedvezőtlen időjárás negatívan hathat a globális búzatermelésre, amit a jelenlegi számok még nem tükröznek.

A gabonakészletek esetében 1,5%-os bővülést várnak, ami a várt 897 millió tonnával új rekordot dönthet. A kukorica, árpa, cirok és rizs készletei nőhetnek, a búzánál csökkenést jeleznek. A FAO szakértői szerint a globális gabonakereskedelem 1,3%-kal fog zsugorodni éves szinten a kukorica szűkülő kereskedelme miatt. A rizs kereskedelme jelentős bővülés előtt áll.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?