Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erre jó, ha mindenki felkészül

Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erre jó, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árának mutatója tovább csökkent júniusban, miután olcsóbb lett a főbb gabonafélék és a növényi olajok többsége - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, május óta 1,4%-ot csökkent, míg a tavaly márciusi csúcs óta 23,4%-ot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonafélék ára júniusban 2,1%-kal lett kevesebb, A szemestermények iránti globális kereslet 3,4%-kal zuhant köszönhetően a megnövekedett argentín és brazil kukorica-készleteknek, illetve a pozitív termelési kilátásoknak az Amerikai Egyesült Államokban. Ahogy az északi féltekén megkezdődött az aratás, a búza nemzetközi ára 1,3%-kal csökkent, amire szintén befolyással voltak a bőséges tartalékok és az alacsony exportvám Oroszországban, illetve a jó amerikai termelési kilátások A rizs nemzetközi piaci ára is mérséklődött (-1,2%) a nem Indica típusú fajták iránti nyomott kereslet közepette, továbbá Pakisztán törekvése miatt, hogy exportját növelje.

Júniusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 122,3 pont volt. Ez 1,7 pont (1,4 százalék) csökkenés májushoz képest, és 37,4 ponttal (23,4 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékhez képest.

A növényiolaj-árindex júniusban átlagosan 115,8 pont volt, ami 2,9 pontos csökkenés májushoz képest, egyben 2020 novembere óta a legalacsonyabb. Az index csökkenését különösen a pálma- és napraforgóolaj világpiaci árának esése váltotta ki, amit csak részben ellensúlyozott a szója- és repceolaj drágulása. A növényi olajok árindexe májushoz képest 2,4%-kal csökkent, mivel a pálma- és a napraforgóolaj alacsonyabb nemzetközi ára erősebben hatottak az indexre a kedvezőtlen időjárás miatt dráguló szója- és repceolajhoz képest. A tejtermékek árindexe 0,8%-ot zsugorodott júniusban, ahogy a sajt alacsonyabb ára ellentételezni tudta a vaj - főként a közel-keleti - kereslet megnövekedése által generált drágulását. Ezeknél a termékeknél az árindex júniusban átlagosan 116,8 pont volt, ami 1,0 ponttal alacsonyabb, mint májusban, és 33,4 ponttal (22,2%-kal) alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A mutató júniusi gyengülését elsősorban a nemzetközi sajtárak esése okozta és mérsékelten csökkent a tejpor ára is, miközben drágult a vaj.

A cukor árindexe 3,2%-kal zuhant, ami négy hónap folyamatos drágulást váltott fel, köszönhetően annak, hogy jól halad a cukornád betakarítás Brazíliában, miközben a akadozik a globális importkereslet, főként Kínából. A cukorárindex átlagosan 152,2 pont volt júniusban. Ez 5,1 pontos csökkenést jelent májushoz képest, és ez volt az első visszaesés négy egymást követő havi emelkedés után. A cukor ára idén júniusban 34,9 ponttal (29,7%-kal) volt magasabb a tavaly júniusinál. 

A húsfélék árindexe gyakorlatilag változatlan maradt június során. A FAO húsárindexe júniusban átlagosan 117,9 pont volt, gyakorlatilag megegyezett a májusival. A múlt hónapban emelkedett a baromfi- és sertéshús nemzetközi ára, és szinte ugyanolyan mértékben csökkent a szarvasmarha- és juhhús ára. A baromfihús a madárinfluenza generálta kelet-ázsiai erős kereslet révén drágult. A sertéshús ára szintén nőtt, miközben a marha- és a birkahús ára a bőséges exportkereslet okán csökkent. Tavaly júniushoz képest a húsárindex 8,1 ponttal (6,4%-kal) csökkent.

A globális gabonatermelés várhatóan rekordot dönt a 2023–24-es szezonban – olvasható a szintén ma megjelent Gabonakészletek és - igények gyorsjelentésben. A FAO szakértői a 2023-as globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzésüket 2 819 millió tonnára korrigálták, ami 1,1%-os éves bővülést jelent. Ezzel kapcsolatban további részletek ezen a linken találhatóak.

Az élelmiszerdrágulás nehezíti az élelmezést

A magas élelmiszerárak, a gazdasági nehézségek, a konfliktusok, az aszály és az El Niño jelentette veszély szerte a világon aggodalomra adnak okot az élelmezés terén. A világon jelenleg 45 ország szorul külső élelmezési segélyre a FAO legfrissebb jelentése alapján. A FAO árindex mozgásától eltérő, magas helyi élelmiszerárak állnak az éhezés súlyosbodása mögött ezen 45 ország többségében, melybe beletartozik Haiti, Ukrajna, Venezuela, továbbá 33 afrikai és kilenc ázsiai ország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?