Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erre jó, ha mindenki felkészül

Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: erre jó, ha mindenki felkészül

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árának mutatója tovább csökkent júniusban, miután olcsóbb lett a főbb gabonafélék és a növényi olajok többsége - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, május óta 1,4%-ot csökkent, míg a tavaly márciusi csúcs óta 23,4%-ot.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A gabonafélék ára júniusban 2,1%-kal lett kevesebb, A szemestermények iránti globális kereslet 3,4%-kal zuhant köszönhetően a megnövekedett argentín és brazil kukorica-készleteknek, illetve a pozitív termelési kilátásoknak az Amerikai Egyesült Államokban. Ahogy az északi féltekén megkezdődött az aratás, a búza nemzetközi ára 1,3%-kal csökkent, amire szintén befolyással voltak a bőséges tartalékok és az alacsony exportvám Oroszországban, illetve a jó amerikai termelési kilátások A rizs nemzetközi piaci ára is mérséklődött (-1,2%) a nem Indica típusú fajták iránti nyomott kereslet közepette, továbbá Pakisztán törekvése miatt, hogy exportját növelje.

Júniusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 122,3 pont volt. Ez 1,7 pont (1,4 százalék) csökkenés májushoz képest, és 37,4 ponttal (23,4 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékhez képest.

A növényiolaj-árindex júniusban átlagosan 115,8 pont volt, ami 2,9 pontos csökkenés májushoz képest, egyben 2020 novembere óta a legalacsonyabb. Az index csökkenését különösen a pálma- és napraforgóolaj világpiaci árának esése váltotta ki, amit csak részben ellensúlyozott a szója- és repceolaj drágulása. A növényi olajok árindexe májushoz képest 2,4%-kal csökkent, mivel a pálma- és a napraforgóolaj alacsonyabb nemzetközi ára erősebben hatottak az indexre a kedvezőtlen időjárás miatt dráguló szója- és repceolajhoz képest. A tejtermékek árindexe 0,8%-ot zsugorodott júniusban, ahogy a sajt alacsonyabb ára ellentételezni tudta a vaj - főként a közel-keleti - kereslet megnövekedése által generált drágulását. Ezeknél a termékeknél az árindex júniusban átlagosan 116,8 pont volt, ami 1,0 ponttal alacsonyabb, mint májusban, és 33,4 ponttal (22,2%-kal) alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél. A mutató júniusi gyengülését elsősorban a nemzetközi sajtárak esése okozta és mérsékelten csökkent a tejpor ára is, miközben drágult a vaj.

A cukor árindexe 3,2%-kal zuhant, ami négy hónap folyamatos drágulást váltott fel, köszönhetően annak, hogy jól halad a cukornád betakarítás Brazíliában, miközben a akadozik a globális importkereslet, főként Kínából. A cukorárindex átlagosan 152,2 pont volt júniusban. Ez 5,1 pontos csökkenést jelent májushoz képest, és ez volt az első visszaesés négy egymást követő havi emelkedés után. A cukor ára idén júniusban 34,9 ponttal (29,7%-kal) volt magasabb a tavaly júniusinál. 

A húsfélék árindexe gyakorlatilag változatlan maradt június során. A FAO húsárindexe júniusban átlagosan 117,9 pont volt, gyakorlatilag megegyezett a májusival. A múlt hónapban emelkedett a baromfi- és sertéshús nemzetközi ára, és szinte ugyanolyan mértékben csökkent a szarvasmarha- és juhhús ára. A baromfihús a madárinfluenza generálta kelet-ázsiai erős kereslet révén drágult. A sertéshús ára szintén nőtt, miközben a marha- és a birkahús ára a bőséges exportkereslet okán csökkent. Tavaly júniushoz képest a húsárindex 8,1 ponttal (6,4%-kal) csökkent.

A globális gabonatermelés várhatóan rekordot dönt a 2023–24-es szezonban – olvasható a szintén ma megjelent Gabonakészletek és - igények gyorsjelentésben. A FAO szakértői a 2023-as globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzésüket 2 819 millió tonnára korrigálták, ami 1,1%-os éves bővülést jelent. Ezzel kapcsolatban további részletek ezen a linken találhatóak.

Az élelmiszerdrágulás nehezíti az élelmezést

A magas élelmiszerárak, a gazdasági nehézségek, a konfliktusok, az aszály és az El Niño jelentette veszély szerte a világon aggodalomra adnak okot az élelmezés terén. A világon jelenleg 45 ország szorul külső élelmezési segélyre a FAO legfrissebb jelentése alapján. A FAO árindex mozgásától eltérő, magas helyi élelmiszerárak állnak az éhezés súlyosbodása mögött ezen 45 ország többségében, melybe beletartozik Haiti, Ukrajna, Venezuela, továbbá 33 afrikai és kilenc ázsiai ország.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?