Döntöttek a francia gazdák: ezzel a növénnyel szakítanának nagyot idén

Döntöttek a francia gazdák: ezzel a növénnyel szakítanának nagyot idén

agrarszektor.hu
2024-ben közel 10 százalékkal fog nőni Franciaországban a kukorica vetésterülete. Ennek oka, hogy a gazdák az őszi vetéseket sújtó, azokat károsító heves esőzések után a tavaszi vetésű kultúrákra állnak át.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A francia mezőgazdasági minisztérium a 2024. évi kukoricatermesztésre vonatkozó első előrejelzésében azt prognosztizálta, hogy a gazdák 1,44 millió hektáron fognak kukoricát vetni, beleértve a vetőmagnak termesztett növényt is, ami összességében 9,6%-kal több, mint egy évvel korábban. A növekedést némileg árnyalja, hogy ez még mindig 5%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától - olvasható a Reuters oldalán.

A francia gazdák a tavaszi vetések közepén járnak, és bár a szezon elején az esőzések elmaradása kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy a termelők mennyire fognak átállni a kukorica vetésére, azonban a múlt heti meleg, száraz időjárás valószínűleg nagyban segítette a szántóföldi munkákat. A francia mezőgazdasági minisztérium jelentésében azt írta, hogy a gabonafélékre vonatkozó becslései

megerősítik a tavaszi vetésű növények területének várható növekedését, amely a kedvezőtlen időjárás miatt el nem vetett őszi növények területének csökkenésével függ össze.

Több növénykultúra vetésterülete is elmarad a tavalyi szinttől

A tavaszi árpa vetésére vonatkozó becslését a minisztérium 502 ezer hektárra emelte a múlt havi 496 ezer hektáros eredeti előrejelzésről. Ez 12,2%-kal haladja meg a tavalyi szintet, de 15,8%-kal marad el az ötéves átlagtól. A lágybúza esetében pedig 4,40 millió hektárra növelték a 2024-es területre vonatkozó becslését az áprilisban becsült 4,39 millió hektárról. Ez azonban még mindig 7,5%-kal alacsonyabb a tavalyi szintnél. Az őszi káposztarepce esetében a becsült vetésterületet változatlanul 1,33 millió hektáron tartották, ami 0,8%-kal kevesebb a 2023. évinél. Franciaországban a búza és a repce szinte kizárólag őszi vetésű növények. A tavasz elején vetett cukorrépa esetében a minisztérium az áprilisi 399 ezer hektáros előrejelzésről 398 ezer hektárra csökkentette a 2024-es területre vonatkozó becslését, ami még mindig 4,6%-kal magasabb a tavalyinál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?